Ingezonden persbericht


FRAMER FRAMED DE GESTUURDE BLIK
over museale presentaties, de constructie van de nationale identiteit en de historische canon woensdag 24 maart - 20.00 uur

Nationale identiteit en historisch besef zijn actuele onderwerpen in de context van een multiculturele samenleving en de ontwikkeling naar een Europees staatsburgerschap. Musea worden steeds vaker opgeroepen om de nationale geschiedenis en identiteit actief aan de bevolking over te dragen. Wat is het spanningsveld tussen de presentatie van autonome kunst en deze educatieve opdracht? Hoe gaan musea om met de multiculturele achtergrond van het publiek dat ze geacht worden te bedienen?

Deelnemers aan het debat:
Edwin Jacobs - Directeur Centraal Museum (Utrecht); Macha Roesink - Directeur Museum De Paviljoens (Almere); Ad de Jong - Bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de UvA (Amsterdam).

Edwin Jacobs is sinds april 2009 directeur van het Centraal Museum in Utrecht, daarvoor was hij directeur van het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden, cultuurmakelaar bij de gemeente Tilburg en directeur van het museum Jan Cunen in Oss. Macha Roesink is directeur van Museum De Paviljoens in Almere en ziet het meewerken aan het culturele klimaat van Almere als een bijzondere taak. Ad de Jong houdt zich als bijzonder hoogleraar bezig met de cultuurgeschiedenis van Nederland. Sinds 1981 is hij werkzaam bij het Nederlands Openluchtmuseum, eerst als hoofd Onderzoek en Collectievorming en vanaf 1991 als wetenschappelijk beleidsmedewerker van de directie.

Datum: woensdag 24 maart 2010
Locatie: TUMULT zaal, Domplein 4/5, Utrecht
Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis
Reserveren: www.tumultdebat.nl / info@tumultdebat.nl / T: 030-2332430