Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoogtepunten International Film Festival Breda
24 - 28 maart 2010

80 speelfilms en 120 shorts

Dioraphte Feature Competitie met acht Europese debuut of tweede films

NPS Early Bird Competitie

Best International Short Competitie

Gastcurator Alain Fleischer met zijn tien favoriete filmklassiekers waaronder de gerestaureerde film Metropolis van Fritz Lang

Anggrek Homecoming: Mark de Cloe
met retrospectief, talkshow en meer

De complete televisieserie Red Riding Trilogy naar de succesvolle boeken van David Peace

Marathon De Troon
De hele serie van Erik de Bruyn met na afloop Q&A met cast en crew

Werken van Lernert Engelberts & Sander Plug, Hedi Slimane, Erwin Olaf en Hans op de Beeck

48 Hour Film Project met 24 teams die in 48 uur tijd een korte film maken die in première gaan op het festival

Openingsfilm - Nowhere Boy van Sam Taylor-Wood
over de jonge jaren van John Lennon

the filmXperience
beginnende regisseurs, acteurs en actrices volgen intensieve filmworkshops en - masterclasses.

Gastenlijst:
Zie bijlage in deze e-mail

Zie voor het volledige programma, foto's en informatie over accreditatie: www.filmfestivalbreda.com

Tijdens het International Film Festival Breda, dat van woensdag 24 t/m zondag 28 maart plaatsvindt, vinden naast de vertoning van 80 speelfilms en 120 shorts nog een scala aan activiteiten plaats. Bij deze nog even enkele hoogtepunten op rij.

Gastcurator Alain Fleischer
De tien favoriete films van gastcurator en multidisciplinair kunstenaar Alain Fleischer zijn tijdens het festival te zien. Vertoond worden Eraserhead van David Lynch, Der Himmel über Berlin van Wim Wenders, M - Eine Stadt sucht einen Mörder van Fritz Lang, The Night of the Hunter van Charles Laughton, Otto e Mezzo (8 1/2) van Federico Fellini, Pantserkruiser Potemkin van Sergei M. Eisenstein, Persona van Ingmar Bergman, The Trilogy of Apu: Part 1 van Satyajit Ray en Werckmeister Harmonies van Bela Tarr. 13 Most Beautiful van Andy Warhol wordt samen vertoond met de drie korte films See You Later - Au Revoir, Sshtoorrty en Puccini Conservato van Michael Snow. Metropolis, ook één van de favorieten van Alain Fleischer, wordt in zijn gerestaureerde versie vertoond op zondag 28 maart om 10.00 uur.

Dioraphte Feature Competitie
Acht films, allen debuut of tweede films van Europese regisseurs, komen in aanmerking voor de Dioraphte Stimuleringsprijs. De films in competitie zijn: Eamon van Margaret Corkery (scenario en regie), The Girl (Flickan) van Fredrik Edfeldt (regie) naar een scenario van Karin Arrhenius, Lost Times (Utolsó idök) van Áron Mátyássy (scenario en regie), La Pivellina van Tizza Covi (regie) en Rainer Frimmel (regie) naar een scenario van Tizza Covi, The Scouting Book for Boys van Tom Harper (regie) naar een scenario van Jack Thorne, Together (Sammen) van Matias Armand Jordal (scenario en regie), Tres dies amb la familia van Mar Coll (regie) naar een scenario van Valentina Viso en Mar Coll, en The Unloved van Samantha Morton (regie) naar een scenario van Tony Grisoni en Samantha Morton. Deze films zijn alleen te zien tijdens het festival en komen niet uit in de Nederlandse theaters.

Naast deze competitie heeft het festival nog twee competities: de NPS Early Bird Competitie en de Best International Short Competitie.

Grand Opening - Nowhere Boy van Sam Taylor-Wood
Op woensdag 24 maart beleeft International Film Festival Breda haar Grand Opening met de vertoning van Nowhere Boy, de debuutfilm van Sam Taylor-Wood. Nowhere Boy vertelt het verhaal van de jonge jaren van John Lennon.

Films in Nederlandse première
International Film Festival Breda toont veel films die niet in de Nederlandse bioscopen uitkomen en dus alleen in Breda te zien zijn. Ook bij de selectie van deze films ligt de nadruk op beginnende makers. Een selectie: Beautiful Kate van Rachel Ward, Ivul van Andrew Kötting, Burrowing van Henrik Hellström, Tehroun van Nader T. Homayoun, That Evening Sun van Scott Teems,

Anggrek Homecoming: Mark de Cloe
Van de oorspronkelijk uit Noord-Brabant (Terheijden) afkomstige De Cloe wordt in het kader van Anggrek Homecoming een retrospectief uiteengezet; hij is te gast in de talkshow 'Lentegasten' o.l.v. acteur Frank Lammers waarin hij terugblikt op zijn oeuvre, fragmenten toont van zijn inspiratiebronnen en een blik werpt op de toekomst. Zijn films Gitanus en Valse Wals worden vertoond.

Red Riding Trilogy
De complete televisieserie Red Riding Trilogy wordt vertoond. Deze verfilming van de succesvolle boeken van David Peace is in Nederland alleen tijdens het festival op het witte doek te zien. Vanaf donderdagavond wordt elke avond een deel vertoond en op zondag zijn alle delen te zien. In de Red Riding Trilogy wordt in verschillende periodes in de Engelse geschiedenis gewerkt aan een mysterieuze moordzaak in Yorkshire.

Marathon De Troon
De eerste drie delen van De Troon van Erik de Bruyn zijn reeds op televisie uitgezonden. International Film Festival Breda biedt haar publiek op zaterdag 27 maart als eerste de kans om te zien hoe de serie afloopt, of voor wie deze prachtserie van regisseur Erik de Bruyn tot nu toe heeft gemist, de hele serie in één keer te zien. Na afloop van de laatste aflevering vindt er een Q&A met cast en crew plaats.

International Film Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, Heja projectontwikkeling, BN/De Stem, MustSee Bioscoop en 2018Brabant.

De Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit: Voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger, Els van Strien-Willems, Joop Daalmeijer, René Hollaers, Herman van Straaten, Igno Sutorius en Jules van de Vijver.

De directie van International Film Festival Breda bestaat uit: Festivaldirecteur Leo Hannewijk en artistiek directeur Marijke de Bie.

Noot aan de redactie /

Ingezonden persbericht