Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Wijkinvesteringsspel in Lombardijen

120.000 voor nieuwe bewonersinitiatieven

Dertig initiatieven ter waarde van 13.000. Dat is het resultaat van de eerste ronde van het wijkinvesteringsspel dat in de Rotterdamse wijk Lombardijen wordt gespeeld. Met dit spel kunnen bewoners zelf projecten realiseren die zij belangrijk vinden voor hun wijk. Op woensdag 24 maart valt er 10.000 aan nieuwe waardecheques bij de Lombardijenaren op de deurmat. Voor dit spel stellen deelgemeente IJsselmonde en woningcorporatie Comwonen in totaal 120.000 ter beschikking. Hiermee willen de deelgemeente en Comwonen de bewoners intensief betrekken bij de vernieuwing van Lombardijen. Het spel heeft een looptijd van twee jaar.

Afrikaans beeld
Eén van de gerealiseerde initiatieven komt van de bewoners van het woongebouw De Schakel aan de Molièreweg. Zij hebben gespaard voor een beeld van de Afrikaanse kunstenaar Chenjerai Chiripanyanga, dat komt te staan op de binnentuin van het gebouw. Deze binnentuin is een belangrijke ontmoetingsruimte die door de bewoners zorgvuldig wordt onderhouden en waar zij met elkaar jeu de boule spelen. Het beeld draagt volgens de bewoners bij aan een prettigere uitstraling van de tuin. Op vrijdag 19 maart zal het beeld om 15.30 uur worden onthuld door portefeuillehouder Bram van Hemmen van deelgemeente IJsselmonde en Anne Ageeth Slegtenhorst van Comwonen. Andere initiatieven die via het Lomba-spel tot stand zijn gekomen zijn de buurtbarbecue in de Leopardistraat, een kerstmarkt in het Spinozapark en een bijenkorf op de kinderboerderij. Ook wordt er gespaard voor een zweefmolen in speeltuin Pascal.

Investeren doe je samen
In het wijkinvesteringsspel draait het om Lombas. Iedere Lomba is een euro waard. Aan het begin van elke spelronde ontvangt ieder huishouden nieuwe Lombas, waarmee kan worden gespaard en geïnvesteerd in een mooiere en gezelligere wijk. Voorwaarde is dat de plannen bijdragen aan het vergroten van het woonplezier in de wijk. Bewoners die samen sparen, bijvoorbeeld met hun buren of met de vereniging, kunnen in korte tijd veel geld bijeenbrengen en grotere investeringen doen. Samenwerken loont.