Gemeente Dalfsen

Feestelijke opening speelplaatsen Gerner Marke

22-03-2010

Op woensdag 24 maart om 16.00 uur opent wethouder Diny Laarman officieel de speelplaatsen in de Gerner Marke in Dalfsen.

De feestelijke opening wordt verricht bij de speelplaats aan de Wevermarke. Aansluitend worden ballonnen opgelaten en de drie kinderen waarvan de ballonnen het verst komen, winnen een prijs.

In de Gerner Marke is een aantal verschillende speelplaatsen. Voor de inrichting van de speelplaatsen is een werkgroep opgericht. In deze werkgroep zitten 11 ouders, verdeeld over de hele wijk, die graag mee wilden denken over de inrichting van de speelplaatsen. Al in het voorjaar van 2007 heeft het eerste overleg plaatsgevonden met de werkgroep.

Inrichting en aanleg speelplaatsen
Tijdens het eerste overleg is ervoor gekozen om alle speelplaatsen uit te voeren in hetzelfde materiaal. Bij de keuze hebben uitstraling maar ook duurzaamheid van speeltoestellen een belangrijke rol gespeeld. Er is voor gekozen om de speeltoestellen zoveel mogelijk uit te voeren in rvs of materialen die hierop lijken. De eerste twee speelplaatsjes, aan de Kuipersweg en de Bierbrouwerweg, zijn in de zomer van 2007 aangelegd.

Begin 2009 is de werkgroep weer bij elkaar gekomen om de inrichting te kiezen voor vier andere speelplaatsen: aan de Wevermarke, de Kuipersweg, de Schildersweg en de Schoutlaan. De werkgroep heeft eerst bepaald voor welke leeftijdsgroep de speelplaatsen ingericht moesten worden en daarna is per speelplaats gekeken naar de spelvormen. Daarna zijn drie bedrijven uitgenodigd om de wensen van de werkgroep in inrichtingsvoorstellen te presenteren. Hieruit zijn uiteindelijk de huidige speelplaatsen ontstaan. Inmiddels zijn drie van de vier speelplaatsen in de zomer van 2009 aangelegd en wordt het vierde speelplaatsje dit jaar aangelegd.

Grote speelplaatsen Wevermarke en Kuipersweg
De speelplaatsen aan de Wevermarke en de Kuipersweg liggen centraal in de wijk Gerner Marke en zijn bedoeld voor de iets oudere kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 15 jaar. In de speelplaats aan de Wevermarke staat een groot klim- en klautertoestel, glijbaan, een schommel en behendigheidstoestellen. Aan de Kuipersweg is een mooi voetbalveld, een basketbalpaal en een tafeltennistafel aangelegd. Ook is er een kabelbaan gerealiseerd.

Speelplaatsen Schildersweg en Schoutlaan
De speelplaatsen aan de Schildersweg en de Schoutlaan zijn bedoeld voor de kinderen in de leeftijd van 2 t/m 9 (tot 12) jaar. Aan de Schildersweg staat een mooi combinatietoestel in de vorm van een kasteel, een duikelrek, een kraaiennestschommel en een aparte zandbak. Naast het klimmen en klauteren en schommelen, wordt hier ook het fantasiespel van kinderen gestimuleerd.

Bij de inrichting van de speelplaatsen is zoveel mogelijk rekening gehouden met de mindervalide kinderen. Een direct voorbeeld hiervan is de keuze voor de schommels, deze zijn hiervoor speciaal geschikt gemaakt.