Gemeente De Marne


Avond over duisternis in Noord-Groningen/ beperking lichthinder

Duisternis is één van de kernkwaliteiten van Groningen. Met name Noord-Groningen kent nog plekken waar het 's nachts nog écht donker is. En dat is belangrijk; uit onderzoeken blijkt namelijk dat een overmaat aan nachtelijke verlichting negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens en dier. Daarnaast heeft de mate van verlichting invloed op de beleving van het landschap.

Beleidsmatig staat het thema in de aandacht. In het Provinciaal Omgevingsplan (POP) staat beschreven hoe provinciaal omgegaan moet worden met de bescherming van duisternis. Verder wordt er bij verschillende gemeenten in Noord-Groningen in de Gemeentelijke Verlichtingsplannen invulling gegeven aan de verlichting van de gemeentes. Bescherming van duisternis heeft daarin de aandacht.

In het Regioprogramma Noord hebben de acht gemeenten in Noord-Groningen Duisternis als belangrijk thema benoemd om nader uit te werken. Als eerste stap richting de nadere uitwerking van dit thema is een startavond over Duisternis georganiseerd: Datum: woensdag 24 maart
Tijd: 20.00 uur- 22.00 uur
Plaats: Handelskade Oost 1, Delfzijl (Kantoor Groningen Seaports)

Doel van de avond is om de kennis over duisternis te vergroten en daarnaast in te gaan op de praktische invulling van de bescherming van duisternis.

De heer Wim Smidt, deskundige op het gebied van Licht en Lichthinder, zal iets vertellen over de positieve effecten van duisternis op gezondheid en natuur en de problematiek van bescherming. Verder zullen twee case-voorbeelden gegeven worden van de praktische kant van de bescherming van duisternis: omgevingsvriendelijke verlichting van woonwijken (Enexis) en haventereinen (Groningen Seaports).

Leens, 22 maart 2010.