Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
22 maart 2010

Startschot Wandelen voor Water in Museon Den Haag

Scholieren wandelen zes kilometer met zes liter water op hun rug

Op 24 maart 2010 ervaren Nederlandse scholieren uit groep 7 en 8 wat hun leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken: kilometers lopen met zware emmers om schoon drinkwater te halen. Samen met Simavi hopen ze een groot geldbedrag op te halen voor een waterproject in Kenia. In Den Haag wandelen 347 leerlingen van 4 Haagse scholen. Om 9.30 uur geeft Dolores Leeuwin, bekend van televisieprogramma Klokhuis, het startschot in het Museon.

Duizenden scholieren in actie voor moeders in ontwikkelingslanden Internationale gezondheidsorganisatie Simavi vraagt de komende tijd tijdens de campagne 'Wie draagt de wereld?' aandacht voor de cruciale rol die moeders in ontwikkelingslanden spelen bij de gezondheid van hun gezin. Onveilig drinkwater is de oorzaak van dodelijke ziektes als cholera en tyfus. Bij de moeders ligt daarom elke dag weer de zorg dat hun kinderen veilig water kunnen drinken. Dat is een zware verantwoordelijkheid, want het is vaak uren lopen naar een waterbron. Een belangrijk onderdeel van de campagne is daarom het evenement Wandelen voor Water. Daarnaast verzorgt drinkwaterbedrijf Dunea lessen voor 6.000 kinderen van 100 basisscholen over het belang van schoon water voor de volksgezondheid en de rol van moeders hierbij.

Gewicht van de wereld op hun schouders
'Het is geweldig dat zoveel kinderen meehelpen,' zegt Rolien Sasse, directeur van Simavi. 'Met hun steun kan Simavi nog meer moeders in Kenia helpen aan veilig drinkwater. En dat is hard nodig, want deze moeders dragen bijna letterlijk het gewicht van de wereld op hun schouders. Het is inspirerend om te zien hoe sterk zij zijn. Maar ze hebben wél een steuntje in de rug nodig, want de problemen waar ze mee te maken hebben zijn groot. Nog steeds sterven dagelijks duizenden kinderen, omdat iets simpels als veilig drinkwater ontbreekt. We werken daarom altijd met de moeders samen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er een waterpomp in het dorp komt. En we trainen moeders, zodat ze in de toekomst zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het onderhoud ervan'.

Museon en Dunea realiseren samen de nieuwe expositie 'Water, bron van leven' 'Water, bron van leven' is een interactieve tentoonstelling in Museon Den Haag, waarin het belang van schoon drinkwater en de problemen rond de verdeling ervan aandacht krijgen. Op interactieve wijze leert de bezoeker hoe water verdeeld kan worden tussen verschillende soorten gebruikers en welke consequenties dit heeft. Daarnaast komen onderwerpen als het effect van drinkwater op het menselijk lichaam, het belang van goede sanitaire voorzieningen en hygiëne aan de orde. Het Museon is voor deze tentoonstelling een samenwerking van meerdere jaren aangegaan met Dunea. De tentoonstelling is nog niet officieel geopend, maar is voor de bezoekers van het Museon inmiddels al opengesteld.

Wie draagt de wereld?
Wandelen voor Water is een initiatief van Aqua voor All en op de wandellocatie in Den Haag werkt Simavi samen met het Museon en waterbedrijf Dunea. Naast dit evenement bestaat de campagne 'Wie draagt de wereld?' uit meer activiteiten. Van 14 t/m 20 maart collecteren 12.000 vrijwilligers om drinkwaterprogramma's mogelijk te maken. Op www.simavi.nl/wiedraagtdewereld vindt u een overzicht van activiteiten en filmpjes, waarin Afrikaanse en Aziatische moeders vertellen over hun leven en over de gezondheid van hun gezin.

VN-stad Den Haag
Eén van de acht millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties is: 'Meer mensen in een duurzaam leefmilieu'. Veilig drinkwater is een belangrijk onderdeel van deze doelstelling. Voor Den Haag als VN-stad zou het mooi zijn als Wandelen voor Water kan uitgroeien tot een traditie binnen de stadsgrenzen.

Dunea
Dunea is het drinkwaterbedrijf in westelijk Zuid-Holland. Aan circa 1,2 miljoen mensen wordt drinkwater geleverd en er worden ongeveer 1 miljoen recreanten in de Zuid-Hollandse duinen ontvangen. Dunea staat voor de productie en levering van schoon en betrouwbaar drinkwater en het beheer van de prachtige duinen tussen Monster en Katwijk.

Simavi
Simavi is een internationale gezondheidsorganisatie, die vindt dat iedereen recht heeft op een goede gezondheid. Daarom werkt Simavi in de armste gebieden van ontwikkelingslanden aan de gezondheid van mensen. De organisatie richt zich speciaal op moeders, omdat zij een sleutelrol spelen in de gezondheid van hun familie. Samen met hen zorgt Simavi voor veilig drinkwater en goede hygiëne, een gezonde zwangerschap en de gezondheid van hun kinderen.

Museon Den Haag, museum voor cultuur en wetenschap Het Museon is een museum voor cultuur en wetenschap met collecties op het gebied van natuur, cultuur en techniek. In het Museon zijn veel interactieve presentaties te zien over actuele maatschappelijke en wetenschappelijke thema's. Ontdek het zelf!

Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor volwassenen ¤ 8,50; kinnderen (4 t/m11 jaar) ¤ 4,-- ; jongeren (12 t/m 18 jaarr) ¤ 6,--; houders van een 65+Pas ¤ 7,-- en CJP ¤ 5¤ 5,--. Museumkaart is geldig. Groepskorting mogelijk voor groepen boven de 20 personen.