Ingezonden persbericht


Persbericht

EMBARGO TOT 24 MAART 2010 07.00 uur

Doetinchem, 24 maart 2010

Bijna de helft van alle Nederlandse akkerbouwers en tuinders stapt over op transgene gewassen

Uit een onderzoek in opdracht van het Agrarisch Dagblad blijkt dat 47% van alle Nederlandse akkerbouwers en tuinders transgene gewassen gaat telen wanneer deze belangrijke ziektes buiten de deur kunnen houden. Iets meer dan een derde van de Nederlandse akkerbouwers en tuinders (38%) twijfelt nog of zij overstapt, 15% zal géén transgene gewassen verbouwen.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau TeraKnowledge onder 1.000 boeren en tuinders. Hieronder een aantal opmerkelijke resultaten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

Boerensupermarktketen biedt kansen
De gehele land- en tuinbouw sector heeft behoefte aan meer grip op de afzetmarkt (82%). De oprichting van een boerensupermarktketen wordt door 68% van de ondervraagden beschouwd als dé kans om meer grip te krijgen, 17% twijfelt nog hierover en 15% zou hier niet voor voelen.

Animo voor klonen gering
Van alle Nederlandse veehouders zien de pluimveehouders nog het meest in klonen (26%), gevolgd door varkenshouders (21%). Slechts 16% van alle melkveehouders ziet in deze techniek een uitkomst.

Somber toekomstperspectief
Bijna een derde (32%) van alle Nederlandse boeren en tuinders zegt wel eens bang te zijn dat hun bedrijf over drie jaar niet meer bestaat. De gemiddelde kans hierop is - volgens deze respondenten - 44%.

Andere opvallende resultaten
De Nederlandse boeren en tuinders geven het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemiddeld een dikke onvoldoende: 4,8. De agribusiness geeft een 5,8 en de biologisch producerende boeren en tuinders geven het ministerie een 4,3. In vergelijking met vier jaar geleden is het aantal regels in de land- en tuinbouw volgens de meeste respondenten (89%) toegenomen. Een gemiddelde werkweek in de land- en tuinbouw bedraagt 59 uur en in 66% van de gevallen werkt de partner mee in het bedrijf. Ondanks het zware beroep geeft de Nederlandse boer en tuinder zichzelf gemiddeld het rapportcijfer 7,5 voor het plezier dat hij in zijn werk heeft.

Het complete onderzoek en onder meer een interview van demissionair landbouwminister Gerda Verburg en WUR-topman Aalt Dijkhuizen zijn te lezen in het tijdschrift BEST.

Over het Agrarisch Dagblad en BEST
Het Agrarisch Dagblad is het onafhankelijke dagblad voor de land- en tuinbouw en verschijnt op dinsdag tot en met zaterdag. Het tijdschrift BEST is een initiatief van het Agrarisch Dagblad, dat ter gelegenheid van de 15e editie van Agrarisch Ondernemer van het Jaar wordt uitgegeven. Het glossy magazine verschijnt in een oplage van 70.000 exemplaren en wordt de komende dagen gratis bij boeren en tuinders in Nederland thuisbezorgd. Het blad bevat verder onder meer interviews met een reeks topondernemers uit de land- en tuinbouw.

De eerste exemplaren van BEST worden 24 maart bij de bekendmaking van de Agrarisch Ondernemer 2010 in Figi in Zeist uitgereikt.

Noot voor de redactie (