Ingezonden persbericht


24 maart 2010

Helpende handen in Hof van Leysen

Leerlingen van speciale beroepsschool Emmaüs helpen buurtpark een handje

Vanochtend ruilden acht leerlingen van de opleiding 'onderhoudsassistent' de schoolbanken in voor de praktijk.' In het vlakbij gelegen Hof van Leysen plantten de jongeren van de afdelingen auti en DSH grote inlandse bomen aan. Volgende week helpen ze mee bij het inbrengen van nieuwe onderbegroeiing. De leuke, nuttige en motiverende ervaring past in het kader van het project 'School aan de beurt'.

De speciale beroepsschool Emmaüs in de Van Schoonbekestraat in Antwerpen heeft al vaker samengewerkt met de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA). Ruim tien jaren reeds komen leerlingen uit het hoger middelbaar BUSO helpen in het Rivierenhof in Deurne. Sinds dit schooljaar kunnen echter ook de leerlingen uit het tweede en derde middelbaar hun theoretische kennis omzetten in de praktijk. In het vlakbij gelegen provinciaal buurtpark Hof van Leysen koppelen de 'onderhoudsassistenten in spe' het nuttige aan het aangename. De opleiding bereidt de autistische, dove of slechthorende jongeren voor op een loopbaan in de tuinbouw, een carrière als schilder of houtbewerker. Vele vaardigheden kunnen tijdens 'School aan de beurt' worden ingeoefend: het aanplanten van bomen en onderbegroeiing, het rijven van bladeren, het herstellen van hekken, het verwijderen van klimop, enz.

In twee groepen van vier leerlingen gingen de jongeren vanochtend aan de slag. Onder deskundige begeleiding werden er een vijftiental grote, nieuwe bomen in het buurtpark aan de Markgravelei aangeplant. Het gaat om inlandse eik, haagbeuk en linde. De nieuwe bomen hebben al een respectabele grootte: een hoogte van 4 à 5 meter en een omtrek van 22 tot 24 centimeter. Zij vervangen de soortgenoten die sneuvelden tijdens de meest recente stormen.

Volgende week wordt in het Hof van Leysen ook de onderbegroeiing aangepakt. Het bosgoed zal er worden uitgebreid met een vijftig- à zestigtal nieuwe struiken vlier, hazelaar, meidoorn, enz. Deze nieuwe onderbegroeiing vult niet alleen de gaten ontstaan door stormschade, zij helpt ook de natuur een handje. Vruchten van deze struiken zijn immers voedsel voor vogels maar zijn eveneens voor andere dieren interessant.



Ingezonden persbericht