Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 23 maart 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Brief aan PS van P. Lub te Wierden en J. Schouten te Hoge Hexel inzake het bouwen van drie woningen aan de Erve Meijerinksweg 3 in Wierden (GM-beslissing d.d. 23-3-2010) Kenmerk: 2010/0046829

Twee inwoners van de gemeente Wierden hebben Provinciale Staten (PS) verzocht om de verklaring van geen bezwaar voor de bouw van drie woningen aan de Erve Meijerinksweg 3 in Wierden niet af te geven. Omdat dit een aangelegenheid is van Gedeputeerde Staten (GS), hebben PS GS verzocht om het verzoek verder af te handelen en de reclamanten hierover in te lichten dat de aanvraag nog in behandeling is bij GS en reclamanten in kennis stellen van het besluit. Indien GS het verzoek om verklaring van geen bezwaar afwijzen kunnen reclamanten daartegen, indien zij belanghebbenden zijn, bij GS bezwaar indienen. Indien het verzoek om verklaring van geen bezwaar wordt gehonoreerd kunnen reclamanten daartegen, indien zij belanghebbenden zijn bij B&W bezwaar indienen tegen de bouwvergunning en vrijstelling.

Onderwerp: Het versturen van uitnodigingen voor een bestuurlijk overleg aan de dagelijkse besturen van de waterschappen Groot Salland en Rijn en IJssel over de voortgang van het provinciale waterbeleid. (GM-beslissing d.d. 23-3-2010) Kenmerk: 2010/0054012

Gedeputeerde staten nodigen de dagelijkse besturen van de waterschappen Groot Salland en Rijn en IJssel uit voor een bestuurlijk overleg over de voortgang van het provinciale waterbeleid.

Onderwerp: Flughafen Twente/Enschede en Flughafen Munster/Osnabruck Kenmerk: 2010/0041108

Het bestuur van Flughafen Munster Osnabruck biedt de provincie Overijssel, de gemeente Enschede en andere Nederlandse besturen aan te participeren in FMO. Daarnaast willen de Duitse bestuurders praten over verbetering van de verkeersverbinding tussen FMO en Overijssel. GS antwoorden dat de provincie luchthavenexploitatie beschouwt als een private verantwoordelijkheid en daarom noch in de exploitatie van luchthaven Twente noch in die van FMO wil deelnemen. GS is wel bereid tot gesprekken over verbetering van verkeersverbindingen in het Duits-Nederlandse grensgebied.

Onderwerp: Jaarprogramma Vergunningverlening en Handhaving 2010 Kenmerk: 2009/0194893

Gedeputeerde Staten hebben het 'Jaarprogramma Vergunningverlening en Handhaving 2010' vastgesteld. Hierin zijn de doelstellingen op het terrein van vergunningverlening en handhaving van milieuwetgeving uitgewerkt en worden prioriteiten gesteld. Bij het vaststellen van dit jaarprogramma zijn vooral aspecten als veiligheid en kwaliteit van de fysieke leefomgeving leidend geweest.

Onderwerp: Verdelingsvoorstel BDU verkeer en vervoer 2010 inzake gemeentelijke infrastructurele en gedragsbeïnvloedingsprojecten Kenmerk: 2010/0039819

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen voor 2010 een bedrag van ¤ 5.000.000,-- beschikbaar voor gemeentelijke infrastructuur en gedragsbeïnvloedingsprojecten.

Bij gedragsbeïnvloedingsprojecten op het gebied van verkeersveiligheid gaat het onder andere om cursussen voor automobilisten, verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs en bromfietscursussen. Deze projecten leveren een bijdrage aan de doelstelling voor verkeersveiligheid om een reductie van 15% van het aantal doden en 7,5% van het aantal ziekenhuisgewonden te bereiken.

Voor gemeentelijke infrastructuurprojecten gaat het om wegenprojecten en fietsprojecten en een aantal maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Fietsprojecten zijn bijvoorbeeld de aanleg van een fietsbrug en fietsoversteken. Deze projecten leveren een bijdrage aan het vergroten van aandeel fiets in het totaal aantal verplaatsingen. De wegenprojecten zorgen voor een betere doorstroming en verhogen daarmee de bereikbaarheid van de kernen.

Onderwerp: Vaststellen definitief Bestedingsplan BDU Verkeer en Vervoer 2010 Kenmerk: 2010/0035193

De provincie stelt jaarlijks voor West-Overijssel het bestedingsplan Verkeer en Vervoer (BDU) vast. Voor het jaar 2010 is er definitief ¤ 40,6 miljoen beschikbaar. Ten opzichte van vorig jaar is dit een toename van ¤ 2,1 miljoen. Deze middelen zijn bestemd voor provinciale en gemeentelijke maatregelen en projecten rond stads- en streekvervoer, de regionale treindiensten, de regiotaxi, de treintaxi, de buurtbus, infrastructuur, gedragsbeïnvloeding, verkeersveiligheid, mobiliteitsmanagement en voor het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

Onderwerp: Zienswijze ontwerp bestemmingsplan "Rosengaardeweg", gemeente Dalfsen Kenmerk: 2010/0051465

Burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen hebben het ontwerp bestemmingsplan Rosengaardeweg" met ingang van 17 februari 2010 6 weken ter inzage gelegd. Het plan heeft betrekking op het recreatieterrein "Rosengaarde" en is een actualisering van het bestemmingsplan "Rekreatieterrein Rosengaerde 1984". GS hebben besloten om een zienswijze tegen dit ontwerp- bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken omdat het plan op enkele onderdelen niet strookt met het Omgevingsbeleid in de Omgevingsvisie Overijssel en Verordening Overijssel 2009

Onderwerp: Noord-West 380 kV verbinding van Eemshaven naar Diemen Kenmerk: 2010/0048754

Het rijk bereidt samen met TenneT een rijksinpassingsplan voor een nieuwe Noord-West 380 kV hoogspanningsverbinding van Eemshaven naar Diemen. Tijdens de inspraak bij de milieueffectrapportage heeft de provincie zich uitgesproken voor ondergrondse aanleg omdat het tracé is gepland door het Nationaal Landschap IJsseldelta en het Nationaal Park Weerribben-Wieden raakt. Wanneer uit onderzoek mocht blijken dat ondergrondse aanleg niet mogelijk is, dan verzoekt de provincie Overijssel om op basis van het uitruilprincipe de bestaande leidingen binnen deze unieke landschappen ondergronds te brengen. Dit verzoek is schriftelijk naar het ministerie van EZ gestuurd.

Onderwerp: Vaststelling herziene uitvoeringsmodule Lonnekermarke Enschede-Noord Kenmerk: 2010/0044317

Gedeputeerde Staten hebben de herziene uitvoeringsmodule Lonnekermarke vastgesteld. Lonnekermarke is een deelgebied in het Inrichtingsproject Enschede-Noord. De herziening was noodzakelijk omdat er in de oorspronkelijke module met te lage kostenposten was gerekend. De provincie stelt een financiële bijdrage beschikbaar van ruim ¤ 1,7 miljoen en maakt het daarmee mogelijk dat in de komende jaren in Lonnekermarke 500 ha landbouwgebied wordt heringericht. Tevens wordt 21 ha natuur, 11 ha beekherstel en 48.000 m3 waterberging gerealiseerd en drie kilometer wandel- en fietspaden en een drietal faunapassages onder wegen aangelegd.

Onderwerp: Deelname samenwerkingsverband MIPWA.
Kenmerk: 2010/0011550

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten om deel te nemen aan het bestuurlijke samenwerkingsverband MIPWA, waarin provincies, waterschappen, gemeenten en waterleidingbedrijven samenwerken om het grondwatermodel MIPWA te beheren en te verbeteren. Dat model is nodig om effecten van maatregelen te bepalen die zijn gericht op bescherming van drinkwatergebieden en natuurwaarden van Natura-2000 gebieden.

Onderwerp: Adviescommissie subsidiëring landbouwinnovatie, keteninnovatieregeling Kenmerk: 2010/0040283

In het kader van het beleid "stimuleren van innovatie in het agrocluster (pMJP 1.2.1)" bestaat de keteninnovatieregeling. Met deze regeling stimuleert de provincie Overijssel de innovatieve kracht van de landbouw in de provincie. Samenwerking gericht op innovatie en nieuwe vormen van samenwerking in de landbouw zijn belangrijk voor de ontwikkeling van perspectiefvolle landbouw in Overijssel. Gedeputeerde Staten benoemt voor deze regeling de leden van een onafhankelijke adviescommissie. Deze commissie adviseert Gedeputeerde Staten over de ontvangen aanvragen. Gedeputeerde Staten stellen de wijzigingen in het reglement van deze commissie vast.

Onderwerp: Investeringsbesluit inrichting meetnet verdroging TOP-gebieden. Kenmerk: 2010/0051332

De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor bestrijden van de verdroging in de TOP-gebieden binnen de provincie. Dat zijn 15 natuurgebieden met hoge natuurwaarden, waar voor 2015 maatregelen genomen moeten worden om de hydrologie te herstellen, zodat de natuurwaarden ook op lange termijn behouden blijven. Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen ¤ 425.000,-- beschikbaar voor het inrichten van een meetnet verdroging in TOP-gebieden. Hiermee wordt vastgesteld of de inrichtingsmaatregelen leiden tot herstel van de hydrologie in deze natuurgebieden.

Onderwerp: Beantwoording motie Antuma-Duisterwinkel c.s. over betrekken Provinciale Staten bij besluitvorming bij financieel omvangrijke en bestuurlijk complexe wegenprojecten Kenmerk: 2010/0050836

Gedeputeerde Staten berichten Provinciale Staten op welke wijze zij uitwerking willen geven aan de motie Antuma-Duisterwinkel c.s. over besluitvorming bij financieel omvangrijke en bestuurlijk complexe wegenprojecten. De strekking van de motie betreft het verzoek om verduidelijking en inzicht in de rollen van GS en PS bij besluitvorming over grote wegenprojecten.

Onderwerp: verlenging contract VMNN regiotaxi Vechtdal Kenmerk: 2010/0050770

In Vechtdal wordt het regiotaxivervoer naar tevredenheid van alle partijen uitgevoerd. Daarom heeft de provincie Overijssel, in overleg met betrokken partijen (gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg) besloten om het contract met vervoerder VMMN in Vechtdal te verlengen voor een periode van één jaar tot 1 januari 2012.

Onderwerp: Jaarverslag 2009; Meerjarenprogramma Externe Veiligheid Overijssel 2006-2010 Kenmerk: 2010/0044838

Ter vermindering van de externe veiligheidsrisico's voor de burgers in Overijssel hebben Gedeputeerde Staten (GS) het Meerjarenprogramma Externe Veiligheid Overijssel 2006-2010 vastgesteld. Dit programma is tot stand gekomen in overleg met gemeenten en regio's. Ter voldoening aan de bepalingen uit de onderliggende rijkssubsidieregeling hebben GS het Jaarverslag Externe Veiligheid 2009 vastgesteld, op basis waarvan wordt geconstateerd dat de voortgang conform planning verloopt.

Onderwerp: Wijziging Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2007 (Ubs) Kenmerk: 2010/0048312

De provincie Overijssel heeft met alle Overijsselse gemeenten prestatieafspraken Wonen gemaakt voor de periode 2010 t/m 2014. Samen met alle gemeenten is een breed pakket aan maatregelen overeengekomen. Om deze maatregelen uit te kunnen voeren stelt de provincie middelen beschikbaar. Zo krijgen gemeenten bijdragen om binnenstedelijk te kunnen bouwen, het langer zelfstandig wonen te stimuleren en energiebesparende maatregelen te bevorderen. Daarnaast kunnen ook projecten in het kader van bodem- en geluidsanering en collectief particulier opdrachtgeverschap in aanmerking komen voor een bijdrage. In totaal stelt de provincie Overijssel een bedrag ter beschikking van ca. ¤ 62.000.000,- voor een periode van vijf jaar. Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage moeten gemeenten aan een aantal voorwaarden voldoen. Naar aanleiding van de gemaakte afspraken besluiten Gedeputeerde Staten in het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2007 (Ubs), een nieuwe paragraaf 5.9 Samen bouwen aan de toekomst van Overijssel toe te voegen. Daarnaast zijn er een aantal kleine, wijzigingen in de bestaande Ubs paragrafen 3.3.7 en 5.8 aangebracht. Verder hebben Gedeputeerde Staten een nieuwe paragraaf Beeldende Kunst en Vormgeving vastgesteld. Hiermee willen GS bijzondere projecten op het terrein van de beeldende kunst en vormgeving stimuleren, waarbij het publiek actief wordt opgezocht.

Onderwerp: Subsidieverlening proef biomassa Noordwest Overijssel (onderdeel Rietimpuls). Kenmerk: 2010/0045400

In het kader van de rietimpuls in Noordwest Overijssel wordt een proef uitgevoerd om rietafval te verzamelen en te vermarkten in plaats van - zoals nu nog vaak gebeurt - ter plaatse te verbranden. Dat is beter voor natuur en milieu, kan bijdragen aan duurzaam energiegebruik en levert een bijdrage aan blijvende werkgelegenheid in de rietsector. De proef loopt tot medio 2012 en is er op gericht de logistiek te ontwikkelen om afvoer rendabel mogelijk te maken en een afzetmarkt te vinden voor het restmateriaal. Dat kan door de biomassa te gebruiken voor energieopwekking, of voor andere doelen (bijvoorbeeld afdekmateriaal of compost). De provincie Overijssel en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dragen financieel bij aan deze proef. Staatsbosbeheer treedt op als opdrachtgever. De kosten bedragen ¤ 750.000,--.

Onderwerp: Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Kenmerk: 2010/0043936

De provincies Gelderland en Overijssel hebben gezamenlijk een verkenning laten uitvoeren naar de mogelijke gevolgen van wijzigingen van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Een van de conclusies is dat wijzigingen in het stelsel van de generieke inkomenssteun aan de landbouw zowel bedreigingen, met name voor de inkomens in de landbouw, als kansen biedt. Beide provincies wensen dat in de toekomst een groter deel van de GLB-middelen ingezet kunnen worden om in nader te bepalen gebieden agrariërs marktconforme belonen voor diensten op het vlak van natuur, landschap en water.

Onderwerp: Provinciaal herstructurerings Programma bedrijventerreinen 2009-2013 Kenmerk: 2010/0049448

Om in aanmerking te kunnen komen voor de geoormerkte rijksmiddelen van ¤ 9.6 miljoen voor de herstructurering van bedrijventerreinen in de periode 2009-2013 is het noodzakelijk dat de provincie voor het rijk - conform een vast format - een herstructureringsprogramma opstelt. De Gedeputeerde Staten keuren dit programma goed. Het in PS vastgesteld "Meerjarenprogramma Vitale Bedrijvigheid 2009-2015" is het vertrekpunt geweest voor de opstelling van het Provinciaal Herstructureringsprogramma.

Onderwerp: Kwaliteitsimpuls toerisme Overijssel (KITO) 2010 Kenmerk: 2010/0049683

Eind 2009 zijn binnen het economische programma Overijssel werkt! 2008-2011 twee subsidieregelingen opengesteld, gericht op het stimuleren van innovatie onder de Overijsselse (MKB-) ondernemers. De KwaliteitsImpuls Toerisme Overijssel (KITO 2010) en Overijssel Innoveert verder! (OiV!), hebben 420 ondernemers gestimuleerd tot productinnovatie en investeringsplannen in de kwaliteit en de duurzaamheid van hun bedrijf. De werkgelegenheid groeit daardoor met circa 300 arbeidsplaatsen. De vraag naar ondersteuning is groter dan de beschikbare middelen voor beide regelingen. Gedeputeerde Staten hebben besloten om Provinciale Staten voor te stellen binnen Overijssel Werkt! 2008/2011 ¤ 3,8 miljoen vrij te maken voor KITO 2010 en dit met de Perspectiefnota 2011 te effectueren.

Onderwerp: Ambitiedocument Programma Hoogfrequent Spoor en Basisnet Vervoer gevaarlijke stoffen Kenmerk: 2010/0050582

Vanaf begin 2009 hebben de provincies Gelderland en Overijssel en alle betrokken lokale besturen langs de IJssellijn (Arnhem-Deventer-Zwolle) en de spoorlijnen door Twente (Zutphen-Goor-Hengelo en Deventer-Almelo-Hengelo) nauw samengewerkt in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en de inbreng in de realisatie van het Basisnet Vervoer gevaarlijke stoffen voor de modaliteit Spoor. Dit heeft geleid tot een Ambitiedocument, dat aan het rijk wordt aangeboden en besproken in maart. In april wordt er een landelijke bestuurlijke conferentie over gehouden.

In het ambitiedocument zijn de gezamenlijke Oost Nederlandse ambities met betrekking tot de ontwikkelingen op het spoor vastgelegd.

Hoofdelementen in de ambitie zijn:

· Evenwichtige spreiding van de toekomstige goederenstromen over Nederland

· Transport van gevaarlijke stoffen afstemmen op het Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen · Vervoer over water en spoor wordt gestimuleerd met de Betuwelijn als hoofdroute voor gevaarlijke stoffen Extra capaciteit op het spoor mag niet ten koste gaan van leefbaarheid en veiligheid langs het spoor en/of binnenstedelijke ontwikkelingen

Onderwerp: Vergadering BPE/HNP bestuur 25 maart 2010 Kenmerk: 2010/0049364

Op 25 maart 2010 vergadert het Bestuurlijk Platform Europa, tevens bestuur van het Huis van de Nederlandse Provincies. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de agenda en de achterliggende stukken en hun inbreng bepaald.

Onderwerp: Community Art in het kader van Grote Steden en Netwerkstedenbeleid Hengelo en Enschede Kenmerk: 2010/0051083

Provincie Overijssel heeft twee aanvragen voor community art projecten ontvangen uit Hengelo en Enschede. Het gehonoreerde project uit Hengelo is een initiatief van FC Twente scoren in de wijk en richt zich op het maken van een theatervoorstelling met bewoners uit Hengelo Zuid. Het Enschedese project voor het voorbereiden en maken van een speelfilm is afgewezen.