Waterschap Zeeuws-Vlaanderen


Ruim 700 Zeeuwse leeerlingen doen mee aan Wandelen voor Water

Wandelen voor Water is een landelijk evenement van Aqua for All. COS Zeeland, centrum voor internationale samenwerking, heeft een voortrekkersrol bij de organisatie van het evenement in Zeeland. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van de wereldwijde waterproblematiek en geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. Dit jaar doen in Zeeland 20 basisscholen met ruim 700 leerlingen mee. Naast COS Zeeland heeft ook ZOA Vluchtelingenhulp scholen geworven. De meeste scholen lopen op woensdag 24 maart. De kinderen worden gesponsord door familieleden en bekenden. Aqua for All verdubbelt de opbrengst van de bijeengelopen sponsorgelden. In 2009 deden er, net als dit jaar, landelijk 19.000 kinderen mee en was de opbrengst ruim EUR 1,2 miljoen.

Water is van levensbelang. Een mens kan een maand zonder voedsel leven, maar slechts een week zonder water. Helaas is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend in veel ontwikkelingslanden. Doordat er vaak geen goede waterputten, wc's en douches zijn veroorzaakt vervuild water er veel ziekten. Wandelen voor Water draagt bij aan het behalen van de Millenniumdoelen die de Verenigde Naties in 2000 hebben opgesteld.

Eén van die doelstellingen is dat in 2015 het aantal mensen zonder schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen gehalveerd moet zijn.

Wandelen voor Water wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. Honderden leerlingen van groep 7 en 8 uit het Zeeuws basisonderwijs lopen in de week van 22 t/m 31 maart een sponsorloop van 6 kilometer met 6 liter water op hun rug. Zo kunnen de leerlingen zich even verplaatsen in het leven van een kind dat woont in een ontwikkelingsland en ver moet lopen voor schoon drinkwater. De kinderen worden gesponsord door familieleden en bekenden. De opbrengst gaat naar drinkwater- en sanitatieprojecten ingediend door drie Zeeuwse stichtingen en een landelijke hulporganisatie actief in een ontwikkelingsland. De stichtingen zijn: SBNN (Kenia), Ramro (Nepal), Arsi Negelle (Ethiopië) en de organisatie Dorcas (Kenia). Net als vorig jaar zijn de Provincie Zeeland, het Waterschap de Zeeuwse Eilanden, het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen en het waterbedrijf Evides ook bij `Wandelen voor Water' betrokken.

Lespakket en gastles

Ter voorbereiding op de sponsorloop ontvangt elke deelnemende school het lespakket `Water het blauwe goud' dat schoolbreed (groep 1 t/m 8) gebruikt kan worden. Aanvullend hierop wordt een gastles gegeven door vrijwilligers van bovengenoemde stichtingen. Op deze manier krijgen leerlingen inzicht in het mondiale watervraagstuk.

Wandelen voor Water is een initiatief van de stichting Aqua for All, die alle projecten waarvoor gelopen wordt heeft beoordeeld, goedgekeurd en, zoals genoemd, het totale bedrag van de sponsorloop verdubbelt. Meer informatie: www.aquaforall.nl en www.wandelenvoorwater.nl.

Kom de leerlingen aanmoedigen

Kom de leerlingen aanmoedigen! Voor meer informatie over deelnemende scholen in Zeeland kunt u terecht op de website www.coszeeland.nl of neem contact op met Anita van Houdt, COS Zeeland, 0113-250051, a.vanhoudt@coszeeland.nl