Ingezonden persbericht

Boycot en Blokkade door Boeren, Burgers en Buitenlui

Donderdag 25 maart wil de Provincie Zuid-Holland in de polders tussen Rhoon en Barendrecht een Tour de Buytenland houden met aansluitend een lenteborrel. Een feestelijk gebeuren waarbij een select gezelschap zal worden ingelicht over de plannen die de provincie heeft met het gebied en hoe het er allemaal uit zal moeten gaan zien.

Voor de Gemeente Albrandswaard en haar bewoners is dit echter helemaal geen feestelijke gebeurtenis maar een volgende stap door de provincie, om het democratisch besluitvormingsproces van een lagere overheid te ondermijnen. De provincie neemt hiermee namelijk een voorloper op het door hen onlangs in gang gezette inpassingsplan en vindt dan ook geen begrip en bijval voor dit uitje.

Terwijl de gemeente nog bezig is om, met inspraak en zienswijzen van betrokken bewoners en belanghebbenden, een bestemmingsplan op te stellen gaat de provincie voor de muziek uitlopen door een eigen invulling te geven aan de plannen. Eind april zal het gemeentelijke bestemmingsplan volgens democratische procedures klaar moeten zijn, maar daar kan men in Den Haag blijkbaar niet meer op wachten. Juist nu na 10 jaar overleg het plan bijna klaar is, meent de provincie er goed aan te doen een activiteit te organiseren om hun eigen visie en standpunten onder de aandacht te brengen. Een geldverslindende inrichting met alleen natuur en recreatie waarvoor de boeren, die het landschap al eeuwen gratis in cultuur brengen en onderhouden, binnen 10 jaar zullen moeten wijken.

Hetgeen uiteraard voor de bewoners en belanghebbenden (boeren en grondeigenaren), maar ook voor andere tegenstanders van de provinciale plannen moeilijk te verkroppen is. Niet voor niets is met ruim 6500 handtekeningen aangegeven dat er voor de plannen geen draagvlak is. Er is in de Tweede Kamer een motie aangenomen dat er landbouw moet blijven in het gebied en de gemeente heeft een Albrandswaardse Variant (met ruimte voor de landbouw) ontwikkeld, maar daar wordt gemakshalve door de provincie Zuid-Holland maar aan voorbij gegaan.

Vandaar dat er deze donderdag een tegenactiviteit is gepland, namelijk de Detour Buytenland, oftewel een omleiding, om het betreffende gebied heen. Ze willen de polders voor enkele uren niet toegankelijke verklaren voor de provincie en groene maffia, en de geplande fietstocht derhalve buiten het betrokken gebied doen plaatsvinden.

Met tractoren, landbouwwerktuigen, machines en mensen zullen de toegangswegen tot de polders worden geblokkeerd. Uiteraard zullen polderbewoners, spoedeisende gevallen en hulpverlenende diensten wel doorgelaten worden, maar met name ook het vele woon-werk (sluip)verkeer in de middag zal tussen 16:00 en 19:00 rekening dienen te houden met vertraging. Hen wordt geadviseerd buitenom te rijden via de Rhoonse Baan, waarbij op een ieders begrip wordt gerekend. Mocht u meer willen weten over alle plannen kijk dan op de website www.landschapspark-buytenland.nl

---

Noot voor de redactie -