Wie is Nederlands best sprekende voetballer?

25/02/2010 11:16

Taalcentrum-VU

Amsterdam, 25 februari 2010 - Elk jaar onderzoekt het Taalcentrum-VU het taalgebruik van een spraakmakende beroepsgroep. Vorig jaar werden politici onder de loep genomen en ontving Alexander Pechtold de Duidelijketaalprijs. Dit jaar is een groep aan de beurt die bekend staat om onhandig taalgebruik: spelers van het Nederlands voetbalelftal. Is de taalbeheersing van de internationals nou echt zo slecht, of valt dat wel mee?

In opdracht van het Taalcentrum-VU onderzoekt een team van taal- en communicatie-wetenschappers onder leiding van politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit de media-uitingen van ruim twintig Oranjespelers. De speler die zich het best uitdrukt, krijgt op 25 maart de Duidelijketaalprijs 2010 uitgereikt uit handen van Tom Egbers. Dat gebeurt tijdens de Spellingspelen, een evenement georganiseerd door het Taalcentrum-VU. Welke spelers blijven steken in clichés en dooddoeners en wie kan een helder en boeiend verhaal vertellen over de wedstrijd en het leven als topsporter?

Het taalgebruik wordt beoordeeld op helderheid, intonatie, 'goed Nederlands' en argumentatie. Het team van wetenschappers analyseert ruim honderd interviews met spelers. Bij ieder interview beoordelen de onderzoekers of spelers vloeiend spreken of veel stopwoorden gebruiken. Een speler scoort goed als hij op gepast volume en snelheid spreekt, niet monotoon praat en dus goed verstaanbaar is. Verder wordt onder andere onderzocht hoe uitgebreid internationals ingaan op interviewvragen en of ze hun taalgebruik aanpassen aan de situatie.

Een paar opvallende resultaten uit het lopende onderzoek: veel spelers zeggen je als ze ik bedoelen, in opmerkingen als 'je wilt niet op de bank zitten' of 'je maakt die keuze op gevoel'. En zoals te verwachten was, doorspekken ze hun taalgebruik met ondiepe voetbalwijsheden als 'we moeten gewoon vol aan de bak'.





http://www.taalcentrum-vu.nl/pers