Museumvereniging

PERSBERICHT

(LEIDEN, 29 januari 2010)
Van 25 maart tot en met 2 mei 2010 organiseert de Universiteitsbibliotheek Leiden de tentoonstelling Liefde en erotiek. Verleid door de collecties van de Universiteit Leiden. Aan de hand van tekeningen, prenten en liederen leert u alles over liefde, lust en hofmakerij in de 16e en 17e eeuw. Met dit spraakmakende onderwerp wordt tegelijkertijd de nieuwe tentoonstellingsruimte geopend, waar gemiddeld 4 keer per jaar een selectie uit het rijke aanbod collecties van de Universiteit Leiden getoond zal worden.

Hoe kreeg Eva Adam zo ver dat hij een beet van de appel nam? Hoe verliep het de minnaressen van Jupiter? Welke verleidingskunsten gebruikte een 17de-eeuwse jonker? En met welke woorden bracht een dichter het hoofd van zijn geliefde op hol?

Liefde en erotiek houden de gemoederen al eeuwen bezig. In de kunst en literatuur vormen zij een belangrijk, zo niet het belangrijkste onderwerp. De liefde is een bijkans onuitputtelijke bron voor schilders, dichters, prentmakers, componisten en toneelschrijvers. De tentoonstelling richt zijn pijlen op de 16de en 17de eeuw, de tijd waarin tal van lied- en embleembundels gewijd werden aan de liefde, waarin mythologische taferelen duizenden prenten bevolkten en waarin bijbelse figuren vaak verleidelijker waren dan de eerste de beste pin-up vandaag de dag.

Enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn:


· Tekeningen van Rembrandt, Abraham van Diepenbeeck, Jan Muller en Bartolomeus Spranger

· Prenten van Lucas van Leyden, Albrecht Dürer en Hans Sebald Beham
· Liedboeken van Starter, Bredero en Heinsius
· Emblemata van Cats en Vaenius

· Een autograaf handschrift van Joost van den Vondel

De opening van de tentoonstelling op de middag van 25 maart staat geheel in het teken van het thema liefde en erotiek, waarbij het publiek verrast wordt met spontane ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen. Ter gelegenheid van het Museumweekend worden op zaterdag 10 april gratis rondleidingen langs de tentoonstelling gehouden door deskundigen. Meer informatie vindt u op de website www.bibliotheek.leidenuniv.nl.

De tentoonstelling Liefde en erotiek is gratis te bezoeken van 25 maart (einde middag) t/m 2 mei 2010 in de Universiteitsbibliotheek Leiden.
Adres: Witte Singel 27, 2311 BG Leiden Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 8.30 - 22.00 uur Zaterdag: 9.30 - 17.00 uur Zondag: 13.00- 22.00 uur
(Gesloten op beide Paasdagen en Koninginnedag)