KNHS

Wereldbeker finale dressuur Den Bosch
8 maart 2010
Anky van Grunsven - Painted Black

Anky van Grunsven niet naar finale

DEN BOSCH (KNHS) - Ondanks alle inspanningen van de organisatoren van Indoor Brabant lijkt het definitief te zijn dat Anky van Grunsven (Erp) niet aan de start verschijnt van de wereldbeker finale dressuur, die op 25 en 27 maart 2010 in de Bossche Brabanthallen verreden wordt. Voorzitter Gerrit-Jan Swinkels reageerde: "Natuurlijk vinden we het jammer - en dat is uiterst zwak uitgedrukt - dat iemand die zoveel voor de Nederlandse dressuursport in het algemeen en voor Indoor Brabant in het bijzonder betekent niet van start mag gaan in de finale, die ze reeds negen maal winnend heeft weten af te sluiten. Het is de 25ste wereldbeker finale dressuur, die zijn oorsprong vindt in Den Bosch. Met Anky van Grunsven aan de start van deze jubileum editie zou dat voor ons een enorme dot slagroom op de Bossche Bol zijn geweest. Haar afwezigheid is zwaar balen", aldus Swinkels.

Toch is Swinkels nog niet geheel zonder hoop. "De winnaar van de wereldbeker finale in 2009, de Amerikaan Steffen Peters, heeft te kennen gegeven niet naar deze finale te willen komen, omdat dit volgens hem niet past in een optimale voorbereiding op het WK, dat dit jaar in de USA wordt verreden. De FEI heeft het recht om twee wild cards uit te delen, maar door het wegvallen van Peters zijn dat er nu drie geworden. De Amerikaanse federatie heeft aan de FEI laten weten geen gebruik te zullen maken van de startmogelijkheid die de nummer één van de Noord-Amerikaanse League in de wereldbeker finale heeft. Als de Canadese federatie ook afziet van deelname vallen er twee combinaties uit. De FEI heeft reeds twee reserves aangewezen. Mocht er dan nog iemand afvallen dan zou er een kans zijn dat Anky alsnog van start mag gaan", aldus Swinkels, die de FEI ondertussen wel duidelijk heeft weten te maken dat de organisatoren van Den Bosch 'not amused' zijn.
"Natuurlijk is het goed dat men de mondialisering van de dressuursport nastreeft, maar de Poolse amazone Katarzyna Milczarek, die nu eerste reserve staat, scoorde in de Grand Prix op het EK 67.617%, waarmee ze slechts 28ste werd! In de Special scoorde zij 67.33% en werd daarmee 23ste. Anky van Grunsven behaalde in de Grand Prix een waardering van 73.872% en in de Special scoorde zij maar liefst ruim 10% hoger dan de Poolse. Ik denk dat de FEI ook een open oog dient te hebben - met alle respect voor Milczarek - voor topsport en die is met Anky van Grunsven onder de deelnemers gegarandeerd. Aan de andere kant ben ik wel van mening dat in principe de regeling dat slechts drie combinaties van ieder land van mogen starten een goede is. Alleen nog één opmerking. Ieder verloren principe is een gevonden wijsheid", aldus Swinkels.

Voor Nederland verschijnen in de riante dressuurring van de Bossche Brabanthallen Edward Gal (Harskamp) met de jury en publiek steeds opnieuw betoverende Moorlands Totilas, Adelinde Cornelissen (Beilen) met de altijd weer indrukwekkende Jerich Parzival en Imke Schellekens (Hooge Mierde), die van start gaat met Hunter Douglas Sunrise en zij zal haar Kür rijden op de klanken van pianovirtuoos Wibi Soerjadi. De Nederlandse dressuurruiters zorgden voor een unicum in de dressuurgeschiedenis door alle kwalificatiewedstrijden van de West-Europese League die aan deze finale vooraf gingen winnend af te sluiten.

Naast de door Ricoh gesponsorde FEI Wereldbeker finale dressuur staan er nog diverse andere dressuurwedstrijden op het programma en daaraan neemt Anky van Grunsven wel deel.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Voor meer info zie: www.indoorbrabant.com

Deelnemers (onder voorbehoud):

Western-European League:

Edward Gal, Nederland
Adelinde Cornelissen, Nederland
Imke Schellekens-Bartels, Nederland
Isabell Werth, Duitsland
Patrick Kittel, Zweden
Matthias Alexander Rath, Duitsland
Carola Koppelman, Duitsland

Central-European League:

Michal Rapcewicz, Polen

Pacific League:

Brett Parbery, Australië

North American League:

De USA heeft van deelname afgezien
Het wachten is nog op uitsluitsel van de Canadese bond

South America/Asia:

Luiza Almeira, Brazilië

Titelverdediger:

Steffen Peters, USA (start niet)

FEI wild cards:

Jeroen Devroe, België
Robert Acs, Hongarije
Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, Denemarken

Toegevoegd:

Tinne Vilhelmson-Silfven, Zweden
Katarzyna Milczarek, Polen

Foto Anky van Grunsven met IPS Painted Black door: www.melissen.net