Congolese dandy's in Amsterdam

11/03/2010 13:10

Prins Claus Fonds

Fototentoonstelling 'Gentlemen of Bacongo' laat de kleurrijke subcultuur zien van de Sapeurs in Congo

Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst openen op donderdag 25 maart een fototentoonstelling over het fenomeen Sapeurs. Sapeurs zijn mannen uit Congo die mode verheven hebben tot de status van religie. Foto's van het fenomeen, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni zijn voor het eerst te zien in Nederland. De tentoonstelling Gentlemen of Bacongo is de kick-off van een internationaal kunstprogramma voor Amsterdam dat het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2010 samen organiseren. Gentlemen of Bacongo is te zien tot 20 augustus in de galerie van het Prins Claus Fonds aan de Herengracht 603 en zal geopend worden door drie echte Sapeurs afkomstig uit Congo.

In de tentoonstelling zijn foto's te zien van Sapeurs die Daniele Tamagni maakte voor het boek Gentlemen of Bacongo. Sapeurs verheffen mode tot de status van religie. Met excentrieke en peperdure haute couture kleding bepalen zij hun identiteit. De modelabels zijn belangrijk en het is essentieel er goed uit te zien, daarnaast dient de Sapeur zich aan de zogenaamde regels van de elegantie te houden. Zo combineert een Sapeur niet meer dan drie kleuren in een outfit en kan de status van Sapeur bijvoorbeeld nog verhoogd worden met een sigaar en wandelstok. Qua leeftijd, beroep, persoonlijkheid en smaak zijn ze verschillend maar allen behoren tot de 'Société Aux Personnes Elégants' (SAPE) die al uit de jaren tachtig stamt, maar ook nu nog worden Sapeurs bewonderd en nagevolgd.

Spiritueel vader van de stroming is de wereldberoemde Congolese rumbapopster Papa Wemba, ook wel de 'koning van de Sapeurs' genoemd. De vele muzikanten en zangers die Congo rijk is, volgden zijn kledingstijl, en met hen ook hun fans. Om deze dure Sapeurlevensstijl van Papa Wemba te bekostigen, struinen de jongeren - die meestal uit de lagere klassen komen en vaak werkloos zijn - de markten met tweedehands kleding af, of ze vragen familieleden die naar Europa reizen om merkkleding voor hen mee te brengen.

Paul Smith

De Sapeurs tonen door hun passie voor mode hun bijzondere kijk op het leven, de aandacht die ze besteden aan hun kleding viel ook modeontwerper Paul Smith op die zich voor zijn laatste voorjaarscollectie liet inspireren door de Sapeurs. Fotograaf en kunsthistoricus Daniele Tamagni vroeg Paul Smith om het voorwoord te schrijven in zijn boek Gentlemen of Bacongo.

Internationale kunst in Amsterdam

Het Prins Claus Fonds en het Amsterdam Fonds voor de Kunst bundelen hun krachten in een internationaal programma dat het publiek in Amsterdam de kans biedt kennis te maken met bijzondere personen en actuele onderwerpen. Het programma kenmerkt zich door kwaliteit, diversiteit en innovatie en is ontstaan uit de wens van het Amsterdams Fonds voor de Kunst een internationaal kunstprogramma op hoog niveau op te zetten. Het Prins Claus Fonds wil op zijn beurt zijn internationale netwerk, bestaande uit excellente kunstenaars, intellectuelen en denkers, graag een podium bieden in Amsterdam. De opening van de tentoonstelling Gentlemen of Bacongo op 25 maart is de officiële start van het programma.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.internationalekunstinamsterdam.nl