Debat: De rol van lokale overheden in ontwikkelingssamenwerking

15/03/2010 14:29

VNG

VNG International organiseert op 25 maart een debat over de rol van lokale overheden in ontwikkelingssamenwerking. Het debat duurt van 9.30 - 11.30 uur. De aanleiding is het verschijnen van het rapport "Minder pretentie, meer ambitie: ontwikkelingshulp die verschil maakt" van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de evaluatie van het programma Local Government South (LOGO South). LOGO South is een programma waarin 50 Nederlandse gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven bijdragen aan versterking van het lokale bestuur in ontwikkelingslanden. Het debat wordt ingeleid door Peter van Lieshout, hoofdauteur van het WRR rapport en door Isa Baud co-auteur van de LOGO South evaluatie.

Het debat zal zich toespitsen op:


- Het veelomvattende WRR rapport is uiterst summier over gedecentraliseerde overheden. Toch spelen zij een belangrijke rol bij het creëren van voorwaarden van economische groei, water en sanitatie, eerste lijns gezondheidszorg, onderwijs, moeder en kind zorg, enz. Belangrijke donoren zoals de Europese Commissie en de Wereldbank hechten steeds meer belang aan decentralisatie en goed lokaal bestuur. Wat is de rol van gemeenten in een nieuwe architectuur van de hulp. Hoe verhoudt lokale democratie zich tot eisen van donoren; hoe verhoudt hulp zich tot lokale belastingen; hoe verhoudt gemeentelijke dienstverlening zich tot dienstverlening door NGO's.


- In hoeverre is de LOGO South methode: (twinning, kennisoverdracht, collega-tot-collega, werken binnen bestaande structuren, resultaten op landelijk niveau) inderdaad meer duurzaam en efficiënt en een goede manier om lokaal bestuur te versterken, zoals de evaluatoren stellen.


- Wat betekenen meer aandacht voor lokaal bestuur en de LOGO South methode voor de inrichting van de Nederlandse ontwikkelingshulp in de komende jaren.

Het debat vindt plaats bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (Oude Perszaal) in Den Haag. Na het debat biedt VNG International een lunch aan.