Nieuws

Movies That Matter: een week vol geëngageerde films en debatten

17 maart 2010

Het Movies That Matter Festival opent donderdag 25 maart met een film over de ondergrondse muziekscene in Iran. No One Knows About Persian Cats van Bahman Ghobadi is de start van een week vol geëngageerde films en debatten in Den Haag. Het festival stelt dit jaar bijzondere mensenrechtenactivisten centraal in 10 documentaires binnen het hoofdprogramma A Matter of ACT.

Deze activisten, te gast op het festival, zijn van cruciaal belang in de verdediging van mensenrechten wereldwijd. Hun werk brengt vrijwel altijd grote persoonlijke risico's met zich mee. A Matter of ACT is het programmaonderdeel van Amnesty International en is dit jaar fors uitgebreid dankzij een speciale bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Movies that Matter Festival vindt van 25 tot en met 31 maart 2010 plaats in Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui in Den Haag, stad van vrede en recht.

Naast het hoofdprogramma A Matter of ACT presenteert het festival Camera Justitia: films en debatten over internationale rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid. Ook biedt het festival een uitgebreid jongeren- en studentenprogramma. Ter afsluiting van een week films en debatten worden de Movies that Matter Vlinders uitgereikt waaronder de Gouden Vlinder aan de meest inspirerende mensenrechtenverdediger en de Zilveren Vlinder aan de maker van de beste documentaire in het Matter of ACT programma.
No One Knows About Persian Cats

Muziek in Teheran

In de openingsfilm No One Knows About Persian Cats laat regisseur Bahman Ghobadi, zelf te gast op het festival, 2 jonge Iraanse muzikanten zien die in de verboden ondergrondse muziekscène van Teheran een band proberen te formeren. Ghobadi is hoofdgast van het festival, dat ook een retrospectief aan zijn werk wijdt met de vertoning van Half Moon (2006), Turtles can Fly (2004) en A Time for Drunken Horses (2000). No One Knows About Persian Cats is in 17 dagen in het geheim gefilmd en won eerder de Special Jury Prize op het Cannes Film Festival in Un Certain Regard. Na afloop van dit festival keerde een deel van de cast niet terug naar Iran en werd Ghobadi bij thuiskomst in Teheran gearresteerd.

Ghobadi: "In de ogen van de Islam is muziek onzuiver en geeft het aanleiding tot vrolijkheid. De afgelopen 30 jaar is muziek, en vooral Westerse muziek, in Iran praktisch verboden. Daardoor speelt de muziekscene zich grotendeels ondergronds af. Vanaf het moment dat ik in het hart van de Teheran de kelders betrad waar muziek gespeeld en beluisterd wordt, ontdekte ik een vreemde, fascinerende wereld. Een wereld van muziekanten die onzichtbaar zijn voor de meeste inwoners van de stad. Muzikanten die gevaren trotseren en opgepakt worden door de politie."

Het Movies that Matter Festival presenteert een gevarieerd programma met zestig human rights speelfilms en documentaires en een uitgebreid verdiepingsprogramma. Het biedt naast filmvertoningen, debatten, talkshows met internationale gasten, een expositie en muziekoptredens.

Meer informatie en programma: www.moviesthatmatterfestival.nl