Rijksvoorlichtingsdienst

Aspirant-officieren ontvangen certificaat

Fysieke kracht, uithoudingsvermogen, tactische vaardigheden en leiderschapskwaliteiten. Tijdens de 'Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers' bewezen veertien van de veertig aspirant-officieren van het Korps Mariniers over deze kwaliteiten te beschikken. Op donderdag 25 maart ontvangen zij op de Van Ghentkazerne te Rotterdam het certificaat voor het succesvol afronden van deze loodzware opleiding.

Bijna een jaar geleden begon een groep van veertig jonge mannen in Rotterdam aan de 'Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers' (POTOM). Tijdens de opleiding lag de nadruk op fysieke kracht, uithoudingsvermogen, tactische vaardigheden en leiderschapskwaliteiten. De opleiding werd afgesloten met een eindoefening van vier weken, waarin de cursisten moesten bewijzen over deze kwaliteiten te beschikken en moesten aantonen dat zij in staat zijn om een peloton mariniers aan te sturen.En dat is geen sinecure.

"Net voor de eindoefening vielen nog drie cursisten af", vertelt het hoofd van de opleiding, majoor der mariniers Kees Schellens. "We stellen hoge eisen aan elke officier. Want dit zijn de jongens die straks in een missiegebied - onder de meest uiteenlopende omstandigheden - zelfstandig een peloton moeten leiden. Verantwoordelijk voor de veiligheid van dertig mariniers, moeten zij blind kunnen vertrouwen op hun kennis en competenties."

De certificaten worden donderdag uitgereikt door de commandant Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk. Ook overhandigt hij een sabel aan de 'Best Man' van de opleiding.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed