Gemeente Bolsward


Nieuws
24-03-10

Informatieavond kleine vergister voor agrariërs

Wilt u informatie over de toepassing van de 'kleine vergister'op uw bedrijf? Het gaat over het scheiden van de mest (mestraffinage) en het verlagen van de emissies.
U bent welkom op de informatie-avond op 25 maart in het Dielshûs 't Bosk 41 te Wommels.
De zaal is open vanaf 19:30, om 20:00 uur zal de avond beginnen.

Het systeem, de 'kleine vergister', levert hoogwaardig biogas (energie) en het kan waardevolle stoffen in de mest zoals stikstof, fosfaat en kali van elkaar scheiden waardoor het uitstekend geschikt is als kunstmestvervanger.

Volgens Eddie ter Braack van Projecten LTO Noord wordt het een aantrekkelijk systeem voor melkveehouders, omdat het streven is om de aanschafkosten rond de vijf jaar terug te laten verdienen zonder de inzet van subsidie.

In Noord-Sleen draait nu nog een proefopstelling, die de mest van vijf koeien kan verwerken. In het voorjaar komt op het melkveebedrijf van Wilco Hilhorst een grotere installatie te staan, die de mest van tweehonderd koeien verwerkt. Eddie ter Braack is hier nauw bij betrokken en gaat u deze avond informeren over de mogelijkheden.

De deelnemende gemeentes: Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Wûnseradiel, nodigen u van harte uit op de informatiebijeenkomst komende donderdag om 20.00 uur in Wommers (Het Dielshûs, 't Bosk 41 te Wommels).

Als u vragen heeft kunt u bellen naar dhr. S. Boorsma, tel. 0519-296673.

De Projectgroep energie in de landbouw Noardwest Fryslân. www.wunseradiel.nl/energieindelandbouw