Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima als 'Special Advocate' van Secretaris-Generaal VN Ban Ki-moon in New York en Washington DC

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is deze week enkele dagen in New York en Washington DC voor diverse aangelegenheden ter bevordering van financiële diensten voor lage inkomensgroepen en het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Woensdag 24 maart spreekt Prinses Máxima tijdens de VN-conferentie "Fourth High-Level Dialogue on Financing for Development" in New York. De Prinses houdt een toespraak over het belang van toegang tot financiële diensten van zowel individuen als het MKB, in combinatie met programma's op het gebied van onder andere huisvesting, energie, gezondheidszorg, voedsel en onderwijs.

Donderdag 25 maart neemt Prinses Máxima deel aan de wereldwijde 'State of the Planet' Conferentie in New York, georganiseerd door het Earth Institute van Columbia University. De Prinses is panellid tijdens een discussie over de bijdrage van toegankelijke financiële diensten bij de bestrijding van armoede.

Tot slot zal Prinses Máxima bilaterale gesprekken voeren op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën in Washington DC.

Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-Moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.