Ministerie van Defensie

Ingevlogen techneuten repareren Cougar

25 maart 2010, 9.17 uur

Een Cougar-transporthelikopter die 2 weken geleden in Afghanistan op het platform van Kandahar Airfield beschadigd raakte, is weer inzetbaar. De reparatie werd verricht door een speciaal onderhoudsteam dat hiervoor vanuit Nederland was ingevlogen.

De beschadiging aan de helikopter ontstond tijdens het taxiën. De rotorbladen van de Cougar raakten een container op een vrachtwagen, die daar niet mocht staan.

Herstelwerk

Team van Logistiek Centrum Woensdrecht aan het werk in Kandahar. Foto: ministerie van Defensie

Het herstelteam bestond uit 5 onderhoudstechnici van Logistiek Centrum Woensdrecht, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie. Zij vervingen de afgelopen anderhalve week diverse onderdelen, zoals de rotorbladen, de rotorkop en de tandwielkast. De technici zijn speciaal opgeleid om reparaties van een dergelijke omvang uit te kunnen voeren. Ze kregen ondersteuning van de uitgezonden vaste ploeg techneuten op Kandahar Airfield.

Luchtmachtdetachement

Op Kandahar Airfield staan 5 Cougar-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht die ingezet worden voor het vervoer van personen en materieel in het zuiden van Afghanistan. De helikopters zijn afkomstig van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Op Kandahar Airfield maken de helikopters samen met 4 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen en 5 Apache-gevechtshelikopters in Tarin Kowt deel uit van de Air Task Force.