Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, donderdag 25 maart 2010 9:30

Verder herstel economie bescheiden

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 2,2 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Daarmee is de krimp beduidend minder groot dan in de eerste drie kwartalen van 2009.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de economie in het derde kwartaal met 0,2 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Dit is het tweede kwartaal op rij met een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei na vier kwartalen met een negatieve groei. Het positieve cijfer van het vierde kwartaal is wel kleiner dan dat van het derde kwartaal.

De uitvoer van goederen en diensten was 1,4 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2008. De afname is veel kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Het invoervolume was 4,3 procent kleiner dan een jaar eerder. Verder werd er 15,4 procent minder geïnvesteerd in vaste activa. Deze afname is nog groter dan die in de eerste drie kwartalen van 2009.

De huishoudens hielden ook in het vierde kwartaal de hand op de knip. Zij besteedden 2,8 procent minder aan goederen en diensten. De consumptie door de overheid daarentegen was 3,3 procent groter dan een jaar eerder. Dit is opnieuw de enige bestedingscategorie met een toename.

Goederenproducenten leverden 2,2 procent minder productie. In het derde kwartaal was de afname nog 5,0 procent. Dat de afname in het vierde kwartaal kleiner was, is vooral te danken aan de industrie. De bouwproductie is echter verder ingezakt (- 9,9 procent). Bij de commerciële dienstverleners was de productie 3,1 procent lager dan een jaar eerder. Niet-commerciële dienstverleners leverden in het vierde kwartaal 1,9 procent meer productie.

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl