CNV Onderwijs

25 maart 2010

Verslag van de 105e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 24 februari 2010, gehouden te Amersfoort (de Amershof).

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom en houdt een korte meditatie.


2. Vaststelling van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Na enkele kleine aanpassingen verder akkoord. Naar aanleiding van: Frans Hintzen zegt dat de notitie van het CNV over de pensioenen in de toekomst, beschikbaar is. Voor ons staat er niets nieuws in; hij zal de notitie naar de secretaris zenden. Misschien kan die er iets uithalen voor zijn nieuwsbrieven.


4. Mededelingen en post. Vanuit rayon Friesland is een brief binnen­ gekomen over de gevolgde procedure in het kader van het concept sectorreglement dat op onze sectorledenvergadering 15 april a.s. wordt besproken. Het rayonbestuur voelt zich gepasseerd . Het had vooraf een overlegronde gewenst. Het verwijt de persoon van de secretaris een solistisch optreden. Het Sectorbestuur neemt van dit verwijt nadrukkelijk afstand. De procedure is zorgvuldig geweest, de stukken zijn in een vroegtijdig stadium rond gestuurd, van Friesland heeft ons geen enkel verzoek om uitleg of wat dan ook bereikt, Friesland stuurde geen amendementen; discussie en besluitvorming vinden plaats op de plek waar die thuis horen namelijk op de ledenvergadering, alle voorstellen en preadviezen op amendementen zijn door het gehele sectorbestuur na goede discussie vastgesteld. De secretaris verzendt stukken namens het SB, niet meer en niet minder. Een aangekondigde motie om de besluitvorming uit te stellen wordt rustig afgewacht. Wat het eventuele aannemen er van tot gevolg zal hebben zal pas dan duidelijk worden. Henk Köhler en Bé Bultena vertellen dat het voornemen van Friesland om een brief richting SB te sturen en eventueel een motie op de a.s. sectorledenvergadering in te dienen hun bekend was maar dat zij Friesland niet konden overtuigen dat hun beoogde handelen onjuist en onrechtvaardig is. Be Bultena en Henk Köhler merken op dat het niet meer houden van de vroegere najaarsafdelingskaderdag zich wreekt. Daar had wellicht de structuurproblematiek wat uitgebreider besproken kunnen worden. Deze mening wordt door de overgrote meerderheid van het SB niet gedeeld; het concept reglement komt uitvoerig ter sprake op onze a.s. sectorledenvergadering en we vinden dit voldoende. Te hopen valt dat er aan de hand van het jaarverslag m.b.t. het beleid van sectorbestuur en sector evenveel aandacht en discussie zal zijn als nu blijkbaar rond het reglement. De secretaris zal Friesland antwoorden, de desbetreffende brief wordt goedgekeurd. Ten overvloede: vanzelfsprekend is ook dit een antwoord namens het gehele SB.


5. Nieuwe structuur..

In eerste instantie is gezegd dit jaar op de oude voet voort te gaan, net als wij gewend waren. Inmiddels zijn er vanuit het VB meer richtlijnen gekomen o.a. omtrent het werken met een activiteitenplan en begroting. Er dient ook een plan te komen voor de termijn 1-8 tot
1-1-2011. Je kunt begroten wat je wilt, wel zijn wij gebonden aan een vastgesteld budget. Dit kan in de praktijk gaan wringen. De diverse geledingen kunnen het activiteitenplan indienen bij het SB en dat kan beslissen of dit gerealiseerd kan worden. Het SB heeft modellen voor het veld beschikbaar, inclusief een zgn. format (voorbeelden). De secretaris stuurt die rond met een begeleidende brief. Dit kalenderjaar geldt als een soort van oefening voor 2011 en verder. Er wordt verwacht dat veel kaderleden hiermee de nodige moeite zullen hebben; hulp vanuit het SB is misschien mogelijk maar we worstelen er wel mee dat we zo wel een nieuwe penningmeester krijgen als dat ook wij geen onbeperkte hoeveelheid tijd hebben. Voor 1 juni 2010 zullen de plannen (inclusief de er bij horende begrotingen!) binnen moeten zijn bij het SB. We moeten wel nadenken over normbedragen, die gehanteerd worden bij sommige activiteiten als jubilarissen huldigingen. Het rayon in de provincie dat de ontmoetingsdag organiseert voor die provincie krijgt de daarvoor bestemde middelen. Daarmee is dan ook, bij het verdwijnen van het begrip afdeling en dus de afdelingspenningmeester en zijn CNVO-rekening, het probleem van de beschikbaarheid van de bankrekening opgelost.

Behoudens m.b.t. de echte feestelijke provinciale ontmoetingsdag zullen de diverse activiteiten van de rayons voor hun leden echt ook een wat meer vakbondsmatige invalshoek moeten krijgen. Jubilarissenhuldigingen en RCP- aspecten horen daar natuurlijk in ons aandachtsgebied zeker ook toe. Het is wel de bedoeling dat het vakbondsmatige, naast uiteraard het ontmoetingsaspect van ook die activiteiten, nadrukkelijk in het activiteitenplan vermeld wordt.


6. Vaste agendapunten.

a. Afdelingen.

b. RCP. Lenie Bakker noemt de a.s. regiodag in het Zuiden; de financiering is nog niet geheel rond. Zij zal nogmaals contact opnemen met het ISPO Noord Holland. Dat denkt kennelijk dat de landelijke sector PA geld over heeft, maar dat is niet het geval. Als er al geld over is dan zit dat bij de rayons en die organiseren deze scholingsdag niet.

c. SJ, internetsite, nieuwsbrieven. De layout van het SJ is inmiddels verbeterd wat de leesbaarheid ten goede komt.

d. Stukkenlijst. Geen opmerkingen

e. SOZEP, Deelnemersraad ABP. Frans Hintzen meldt o.m. het vertrek van de pas aangetreden ABP voorzitter E. Nijpels. Het ABP heeft inmiddels de veranderde sterftetabel doorgevoerd in zijn indexatiebeleid. De langere levensduur maakt het indexeren nog lastiger dan het ook nu al is, want het is sterk kostenverhogend. Er wordt een conferentie gehouden te Den Haag over de toekomst van de pensioenen.

g. CNV zaken (Themadag over de betaalbaarheid van de zorg te Utrecht)

Deze dag kan als zeer geslaagd worden beschouwd. Het verslag van Bé Bultena wordt onder de deelnemende organisaties verspreid. Henk Köhler zegt dat er zeker een vervolg komt. In mei a.s. komt er van de gezamenlijke ouderenbonden (ook te Utrecht aanwezig) een notitie over dit thema. Er wordt geprobeerd dit thema breder onder de aandacht te krijgen; dit raakt in principe allen en niet alleen ouderen. Er staan de nodige bezuinigingen te wachten. Ook de ethische kant zal meer dienen te worden belicht.


7. Penningmeesterzaken. Bob Beckers geeft nog een korte (aanvullende) toelichting over de staat van baten en lasten 2009 alsmede over de begroting 2010.


8. Ledenvergadering 2010. Het DB wordt gemandateerd om eventueel te reageren op amendementen die nog binnen komen etc. Tot 8 maart kunnen die worden ingediend. De agenda wordt vastgesteld. Frans Hintzen heeft contact gehad met Oostelijke Mijnstreek (Limburg). De secretaris heeft een schema ontworpen aangaande de vertegenwoordiging van de Pa op de AV CNVO in de toekomst. Wij mogen waarschijnlijk 16 leden afvaardigen, terwijl er 28 rayons zijn. Het SB kan zich in dit voorstel vinden. Er zal alfabetisch worden gewerkt middels een rouleersysteem. De secretaris maakt nog een schema voor de situatie die ontstaat als het amendement Achterhoek zou worden aanvaard. Ook dan via het systeem van alfabet op provincie en rayon. Ook dan blijft het zo dat er meer rayons zijn (28) dan beschikbare stemmen op de Av (14).

Het middagprogramma is nog niet bekend. Geprobeerd zal worden een spreker te vinden die kan toelichten wat bond en centrale aan individuele belangenbehartiging doen en in huis hebben.


9. AV 2010- 1. Voorzitter Ans Wibier heeft gesproken met Willem Jelle Berg en Cees Kuiper (DB/VB) over de hoge kosten van de prepensioneringscursussen van CNV scholing. Die zijn heel duur, vooral omdat ook de partner op zulk een cursus zou moeten zijn. Opgemerkt wordt dat sommige onderwijswerkgevers die kosten voor hun rekening nemen en anderen niet. We dienen op de AV een voorstel in om te streven naar opname van deze zaak in de diverse CAO's. De secretaris maakt en verstuurt dat. De doelstellingendiscussie zal in de gaten worden gehouden; de secretaris zal het DB/VB er op attenderen dit punt weer op te voeren; dit conform de toezegging in 2009.


10. Rondvraag en WVTTK. Lenie Bakker vraagt naar het op gepaste wijze afscheid te kunnen nemen van de a.s. vertrekkende SB leden. Het SB wordt opgeroepen erover na te denken. Om praktische redenen zullen de vertrekkende leden per 1 augustus a.s. vertrekken maar de gekozenen komen toch wel vanaf de ledenvergadering in het Sb. Henk Köhler bezoekt een bijeenkomst van CNV PZ 18 maart a.s. De opening in maart wordt verzorgd door de secretaris.


11. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier dankt iedereen voor de inbreng en wenst wel thuis.

Bé Bultena, notulant; Wim Stoop, secr.


---