3 i verkrijgt minderheidsbelang in Refresco

25/03/2010 10:09

Huijskens Communications

3i verkrijgt minderheidsbelang in Refresco


- Kapitaalsinjectie stelt Refresco in staat de groeistrategie voort te zetten


- De bestaande aandeelhouders houden aandelenbelang en blijven Refresco ondersteunen

Dordrecht/Amsterdam, 25 maart 2010: De eigenaren van Refresco, Europees marktleider op het gebied van de productie van private label fruitsappen en frisdranken en 3i, een internationaal private equity bedrijf, zijn overeengekomen dat 3i nieuw uitgegeven aandelen Refresco zal verkrijgen, welke 20% van het aandelenkapitaal van Refresco vertegenwoordigen. De totale waarde van de kapitaalsinjectie bedraagt Euro 84 miljoen en zal geheel gebruikt worden voor de verdere groei van Refresco. De bestaande aandeelhouders, een IJslands consortium van investeerders onder leiding van Stodir, en het management van Refresco, houden hun aandelenbelang en ondersteunen de transactie volledig.

Refresco heeft een Europees productie platform voor non-alcoholische dranken opgebouwd en heeft 19 productie vestigingen in 8 Europese landen. De "buy-and-build" strategie is gericht op het uitbreiden en versterken van Refresco's leidende positie op de Europese markt, zowel door acquisities als door autonome groei.

Dit is de tweede keer dat 3i investeert in Refresco, na de ondersteuning van een management buy-out in 2003. Na een periode van actief management, geografische expansie en aanzienlijke, winstgevende groei voor de onderneming tot April 2006, realiseerde 3i een uitstekende opbrengst op haar belegging toen het belang in Refresco werd afgestoten in April 2006.

Stodir leidde de buy-out van Refresco in April 2006 met Kaupthing Bank en Vifilfell, en ondersteunde het managementteam in een strategie die groei door acquisities en investeringen in autonome groei combineerde. In de afgelopen drie jaar zijn de omzet en winst verdubbeld en de omzet over 2009 bedroeg Euro 1,2 miljard. Na de nieuwe kapitaalsinjectie houdt het IJslandse consortium 62% van de aandelen Refresco.

Hans Roelofs, CEO van Refresco: "We zijn erg blij met deze kapitaalsinjectie en de herintreding van 3i. Refresco is een snel groeiende onderneming met ambitieuze plannen voor de toekomst. Middels onze "buy-and-build" strategie kunnen we onze aanwezigheid op de Europese markt verder uitbreiden, zowel door acquisities als door autonome groei. We kennen 3i als een betrouwbare en toegewijde partner die ons zal ondersteunen in het bereiken van onze doelstellingen."

Pieter de Jong, Director 3i, Benelux: "De investering van 3i in Refresco biedt ons een uitstekende mogelijkheid om een duidelijke Europese marktleider te ondersteunen haar groeipotentieel te realiseren. Onze sectorkennis en de uitstekende relatie met een eerste klas management team biedt de samenwerking die aantrekkelijk is voor het Growth Capital team van 3i. De IJslandse aandeelhouders hebben het fantastisch gedaan met het ondersteunen en financieren van de groei van Refresco en het verder professionaliseren van de organisatie. Het minderheidsbelang van 3i in Refresco is geheel in lijn met de visie van de onderneming en alle aandeelhouders."

Jon Sigurdsson, CEO van Stodir: "We verwelkomen 3i graag in de groep van Refresco aandeelhouders omdat we geloven dat 3i een uitstekende strategische partner is met een goed track record en een goede reputatie. De transactie bevestigt de sterke prestaties van Refresco in de afgelopen jaren en stelt ons in staat de groeistrategie van Refresco verder te vervolgen. Stodir, Kaupthing en Vifilfell blijven ondersteunende grootaandeelhouders van Refresco. Met een nieuwe, sterke partner aan boord brengen we Refresco in een goede positie om door te gaan met de succesvolle "buy-and-build" strategie voor de komende jaren om op die manier nog meer waarde te creëren voor de aandeelhouders."