ChristenUnie



Griekenland: IMF of uit de Eurozone

In hebt
debat over de jaarlijkse verklaring van de Eurozone (rapport Giegold) riep Peter van Dalen (ChristenUnie) op lessen te leren uit de huidige situatie in Griekenland: ,,Landen die zich niet aan de spelregels van de Eurozone kunnen houden moeten het spel verlaten."

,,Hoe verder met de Euro? De Griekse positie binnen de eurozone is zeer hachelijk. De mogelijke oplossing ligt wat mij betreft bij het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF is de juiste organisatie, met ervaring en expertise op dit gebied, die Griekenland een helpende hand kan bieden om uit de financiële crisis te geraken. Indien dat onverhoopt niet lukt, moeten er knopen worden doorgehakt. Landen die zich niet aan de spelregels van de Eurozone kunnen houden moeten het spel verlaten.

Voorzitter, laten we lessen leren uit de huidige situatie. Griekenland heeft zich bij de toetreding tot de Eurozone net zo onvoorspelbaar gedragen als het Orakel van Delphi. De ingediende cijfers waren onduidelijk en onbetrouwbaar. Daarom is het onjuist dat de Griekse regering blijft aandringen op een oplossing vanuit andere Eurolanden, omdat zij mede schuldig zouden zijn aan de huidige situatie van de Griekse economie. Dat is de wereld op de kop: wie zelf ondeugdelijke cijfers indient moet niet met de beschuldigende vinger om zich heen gaan wijzen.

Rest mij een vraag aan de Europese Commissie: In alle openheid, was de Commissie op de hoogte van het feit dat de door Griekenland verstrekte cijfers bij de toetreding tot de Eurozone onjuist en onvolledig waren en zo nee, had de Europese Commissie dit niet moeten weten?"