Gemeente Geldermalsen

Coalitiebesprekingen in cruciale fase

PvdA trekt zich terug.
Op woensdagavond 24 maart jl. heeft de PvdA aangegeven niet langer aan de coalitiebesprekingen te zullen deelnemen. Aanleiding voor dit besluit was een diepgaand verschil van inzicht met betrekking tot het project Stationsomgeving Oost.

Tijdens het debat over dit onderwerp werd door de partijen Dorpsbelangen, VVD en D66 aangegeven, dat zij bouwen in de uiterwaard niet gewenst vinden en slechts willen volstaan met een - in goed overleg met omwonenden- te realiseren herinrichting van het stationsplein. Genoemde partijen zien mogelijkheden om het nadelige financiële effect van deze keuze (geraamd op circa 1,5 miljoen euro) deels met een aantal maatregelen te kunnen beperken en het daarna nog overblijvende deel binnen een verantwoord financieel beleid te kunnen opvangen.

De PvdA staat op zichzelf sympathiek tegenover het uitgangspunt van niet bouwen in de uiterwaard. Zij wijst echter op de komende kerntakendiscussie die via ombuigingen/bezuinigingen jaarlijks een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro moet opleveren. Wanneer daaraan een eenmalig bedrag van 1,5 miljoen vanuit de stationsomgeving wordt toegevoegd, acht de PvdA het onmogelijk dat noodzakelijke financiële maatregelen kunnen worden getroffen zonder dat deze effect hebben op het voorzieningenniveau in de kernen en het sociale beleid. Dit acht de PvdA niet aanvaardbaar.

Het besluit van de PvdA betekent, dat de openbare coalitiebesprekingen op zaterdag 27 maart a.s. (aanvang 10.00 uur) worden voortgezet door Dorpsbelangen, VVD en D66.

Tijdens deze vervolgbesprekingen zal opnieuw worden gesproken over het project doortrekking Randweg/Tweede Lingebrug. De partijen hebben inmiddels unaniem het standpunt ingenomen, dat dit project niet moet worden uitgevoerd. Waarover nog moet worden besloten is de vraag of de al lopende planologische procedures moeten worden afgerond of niet. Bij afronding van deze procedures is het mogelijk om over een aantal jaren zonder teveel procedurekosten tot een heroverweging te komen. Tweede belangrijke agendapunt wordt het de komende jaren te voeren financieel beleid.

De contouren van het op te stellen coalitieakkoord zijn inmiddels helder. De eerste tekstvoorstellen zullen eveneens tijdens de eerstvolgende openbare bijeenkomst aan de orde komen.
---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258
e-mail: info@geldermalsen.nl