De C/S Nexans Skagerrak is klaar voor de zee na ingrijpende verbouwing en upgrade 25/03/2010 11:03

PR Newswire

PARIJS, March 25, 2010 /PRNewswire/ --

- Speciale kabellegger is nu 12,5 meter langer om meer kabels te verwerken

Nexans, wereldmarktleider in kabels en bekabelingsoplossingen, heeft haar mogelijkheden voor onderzeese kabelinstallaties uitgebreid na de succesvolle afronding van een belangrijke verbouwing en upgrade van de C/S Nexans Skagerrak, dat al één van de meest geavanceerde kabelschepen ter wereld was. Het schip zal te water worden gelaten op de scheepswerf Cammell Laird Shiprepairers and Shipbuilders Limited in Birkenhead (Verenigd Koninkrijk) waar het contract ter waarde van 8 miljoen euro in 2 maanden tijd in een sneltempo werd uitgevoerd.

Dankzij de verbouwing en upgrade kan de C/S Nexans Skagerrak nog grotere installatieprojecten van energiekabels en umbilicals uitvoeren, en zo voldoen aan de veranderende vraag van klanten in de onderzeese kabelverbindingen- en olie & gas-sectoren. Bovendien werden de levensduur van het schip en de autonomie tijdens het verblijf op zee uitgebreid.

Het belangrijkste deel van het project betrof het invoegen van een nieuwe, 12,5 meter lange prefab rompsectie waardoor het schip nu een totale lengte heeft van 112,25 meter. Er werd ook een extra
accommodatiemodule geïnstalleerd, waardoor het aantal kajuiten aan boord verhoogde naar 60. Daarnaast werd ook een nieuw werkdek ingericht, compleet met kabelverwerkingsmaterieel, waardoor de opslagcapaciteit op het dek nu ongeveer 2000 m2 bedraagt (tegenover 900 m2 vroeger). De upgrade verhoogt het draagvermogen van het schip van 7.886 ton naar 9.373 ton.

"De eigendom en de exploitatie van onze eigen kabellegger
vormt een essentieel onderdeel van de strategie van Nexans om een uitgebreide service te verlenen op het vlak van onderzeese projecten, van ontwerp, ontwikkeling, fabricage tot installatie", zegt Krister Granlie, Managing Director van Nexans' Umbilicals & Submarine High Voltage Business Group. "Deze belangrijke upgrade en verbouwing van de C/S Nexans Skagerrak onderstreept onze verbondenheid met de onderzeese sector, en zorgt ervoor dat we goed voorbereid zijn om in te spelen op de groeiende markttrend naar steeds langere kabels en grootschalige installaties."

Geavanceerde kabellegger

De C/S Nexans Skagerrak was het eerste speciaal gebouwde schip voor het transport en de installatie van onderzeese hoogspanningskabels en umbilicals. Tot op heden zijn er slechts twee dergelijke schepen in de wereld. Het schip beschikt over een turntable met een capaciteit van 7.000 ton en een diameter van 29 meter, een computergestuurd besturingssysteem voor het leggen van de kabels en een geavanceerd dynamisch positioneringssysteem. Bovendien kan het gebruikmaken van de gespecialiseerde ROV Capjet graafsystemen van Nexans voor het ingraven van de kabels.

Het schip kan ook worden uitgerust met extra materieel voor
specifieke operaties (bijvoorbeeld reparaties, inclusief het onder water snijden en terugvinden van beschadigde stukken; de gelijktijdige installatie van twee kabels met gecontroleerde scheiding; installatie van kabels boven elkaar).

Voorbije en toekomstige projecten

Nexans charterde de C/S Nexans Skagerrak al vele jaren voor
lange termijn, alvorens het schip in 2006 te kopen. De kabellegger werd ingezet bij diverse belangrijke onderzeese kabelprojecten zoals: twee elektriciteitslijnen tussen Spanje en Marokko (1997 en 2005); het Gemini-project in de Golf van Mexico (1999); het Abu Safah-project in Saoedi-Arabië (2004) en de NorNed-link (2008) tussen Noorwegen en Nederland die met zijn 580 km de langste onderzeese hoogspanningsverbinding ter wereld is.

Het eerste project voor de vernieuwde C/S Nexans Skagerrak
wordt het Valhall PFS (power from shore) project van BP in de Noordzee. Daarbij zullen niet alleen 292 km HVDC-kabels (hoogspanning gelijkstroom) gelegd worden, maar ook een aparte glasvezelkabel, om het offshore Valhall-platform te voorzien van elektriciteit die in Noorwegen op het land is opgewekt.

Redenen om te kiezen voor Cammell Laird Shiprepairers and
Shipbuilders Limited

De werf van Cammell Laird werd uitgekozen voor het
upgradeproject van de C/S Nexans Skagerrak omdat het volgens Nexans een gerenommeerd bedrijf is met prima referenties - zowel technisch als financieel. De werf beschikte ook over de nodige capaciteit dat paste binnen de planning van Nexans en was competitief qua prijs en voorwaarden. Bovendien paste de ligging van de werf in het Verenigd Koninkrijk perfect binnen de route van het schip naar het volgende project in de Noordzee.

Ontdek de film en foto's van dit project op:
http://www.nexans.com/skagerrak-EN

Over Nexans

Met energie aan de basis van haar ontwikkeling biedt Nexans, wereldmarktleider in de kabelindustrie, een uitgebreide range kabels en kabelsystemen. De Groep is een wereldspeler in de markten van infrastructuur, industrie, utiliteit en Local Area Networks. Nexans richt zich tot een reeks marktsegmenten: van energie-, transport- en telecomnetwerken tot scheepsbouw, olie en gas, kernenergie, de automobielsector, spoorwegen, elektronica, luchtvaart, goederenverwerking en automatisering. Met een industriële aanwezigheid in 39 landen en commerciële activiteiten wereldwijd biedt Nexans werk aan 22.700 mensen en realiseerde in 2009 een omzet van 5 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van Parijs, compartiment A van de Eurolist van NYSE Euronext Paris. Meer informatie op http://www.nexans.be of http://www.nexans.nl.

Contacts: Press, Sabrina Bouvier, Tel. : +33-(0)1-73-23-84-12, sabrina.bouvier@nexans.com. Investor Relations, Michel Gédéon, Tel. : +33-(0)1-73-23-85-31, michel.gedeon@nexans.com






-