D66

donderdag 25 maart 2010

D66: AOW-leeftijd in twaalf jaar naar 67

D66 wil de AOW-leeftijd in twaalf jaar en twaalf stappen van twee maanden naar 67 jaar verhogen. Voorzitter van de D66-programmacommissie Joris Backer presenteerde een deel van het programma afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Vier miljard

D66 stelt voor de AOW-leeftijd jaarlijks te verhogen met twee maanden, te beginnen in 2012 bij de eerste begroting van het volgende kabinet. Dit betekent dat mensen van 63 moeten werken tot ze 65 en twee maanden zijn. In 2024 is de AOW-leeftijd op die manier verhoogd tot 67 jaar. Dit voorstel zorgt voor een jaarlijkse besparing van vier miljard euro. Dat is bijna één zevende van de 29 miljard die in totaal structureel op de overheidsuitgaven bezuinigd moet worden. De sociaal-liberalen willen het gat in de begroting binnen acht jaar dichten.

Rechtvaardiger

D66 is van mening dat een verhoging rechtvaardig is nu mensen langer en gezonder leven; mensen langer op school blijven en dus later beginnen met werken; de volgende generatie kleiner is en dus met minder mensen voor meer AOW'ers moet zorgen; andere landen al eerder hebben besloten tot een verhoging van de pensioenleeftijd; en er de komende decennia een enorm tekort aan arbeidskrachten ontstaat.

Urgentie

D66 stelde al in 2005 voor de AOW-leeftijd in 24 jaar naar 67 te verhogen, maar de urgentie is toegenomen door de economische crisis, het onnodig oplopen van de staatsschuld onder minister Bos en door de sociaal-economische stilstand onder Balkenende 4. Joris Backer: De stilstand van de afgelopen drie jaar heeft Nederland op achterstand gezet en de schuld die onze kinderen moeten aflossen verhoogd. Het volgende kabinet moet echt besluiten nemen. De tijd van de boel de boel laten is voorbij.

Stilstand

Het kabinet Balkenende 4 wilde bij zijn aantreden niet besluiten tot een verhoging van de AOW-leeftijd om de AOW toekomstbestendig te maken, maar voerde wel de Bos-belasting in: een feitelijke verlaging van de AOW. Tijdens de Kredietcrisis besloot het kabinet alsnog om de AOW-leeftijd te verhogen tot 66 in 2020 en 67 in 2025, maar door talloze ruzies tussen CDA en PvdA kwam zelfs niets van dat besluit terecht.

Oplopende staatsschuld

Ook hield het kabinet zich niet aan de belofte om de staatsfinanciën iets gezonder te maken en zes miljard per jaar minder uit te geven: minister Bos (Financiën, PvdA) kwam maar tot de helft van dit doel. De belangrijkste reden hiervoor is dat het kabinet de economie niet wilde hervormen, zodat miljarden in de huizen- en arbeidsmarkt inefficiënt werden besteed. Door deze stilstand liep de staatsschuld onnodig op en schoof het kabinet een structureel gat van 15 miljard euro door naar het komende kabinet. Daar komt nog eens bij dat de levensverwachting toeneemt volgens het Centraal Planbureau en mensen dus langer gebruik zullen maken van de AOW.

Zware beroepen

Sommige politieke partijen willen mensen met een zwaar beroep uitsluiten van een verhoging van de AOW-leeftijd. Dat klinkt heel sympathiek, maar in feite halen die partijen twee discussies door elkaar. Het probleem is namelijk dat mensen met fysiek zwaar werk nu al niet tot hun 65ste werken, maar vaak bijvoorbeeld in de WIA terecht komen. Welke stratenmaker zit tot zijn 65ste met zijn knieën in het zand? Onderwijs is hier de oplossing. D66 deed de afgelopen jaren voorstellen om 30-plussers een betere toegang te geven tot om- en bijscholing. Als dat gebeurt, kan een stratenmaker zich omscholen voordat zijn beroep te zwaar wordt. Daarnaast wil D66 de gehele arbeidsmarkt hervormen, zodat mensen makkelijker aan het werk komen.