Gemeente Urk

Onderhoud achterpaden en stegen in gemeente Urk

Het komt regelmatig voor dat het eigendom en/of de onderhoudstatus van achterpaden en stegen tot vragen leidt. Dit komt onder andere voort uit het feit dat niet bij iedereen bekend is wie de eigenaar van het betreffende pad is. De eigenaar is namelijk verantwoordelijk voor het betreffende pad of steeg en kan hier op aangesproken worden.

Verantwoordelijkheid

Achterpaden en stegen geven soms aanleiding tot vragen en problemen. Dit kan variëren van vragen over het onderhoud of het in gebruik nemen van paden en stegen. De meest voorkomende vraag is wel wie verantwoordelijk is voor het onderhoud aan achterpaden en stegen. De achterpaden en stegen in het Oude Dorp, plan Noord en de Flatten zijn eigendom van de gemeente Urk. Alle andere achterpaden binnen de gemeente zijn eigendom van de aanwonenden. Vanwege de eigendomssituatie is de gemeente Urk dus verantwoordelijk voor alle stegen en paden in het Oude Dorp, plan Noord en de Flatten. In alle andere gebieden zijn de aanwonenden dus verantwoordelijk voor de paden en stegen.

Â

Politiekeurmerk

In een aantal buurten zijn de wijken voorzien van verlichting. Dit komt voort uit het feit dat deze buurten zijn aangemerkt voor het Politiekeurmerk. Om te hieraan te voldoen moeten de achterpaden verlicht zijn en moeten de aangrenzende woningen voorzien zijn van een bepaald niveau hang- en sluitwerk. De gemeente is niet verplicht om de eisen (onder andere verlichting) voor het Politiekeurmerk voor alle wijken door te voeren.

Â

Vragen

Mochten er zaken nog niet duidelijk zijn dan kunt u hier altijd de gemeente voor bellen. Het telefoonnummer van het Serviceportaal is (0527) 689928, e-mail: serviceportaal@urk.nl.