Haven Amsterdam

Walradersysteem verbetert veiligheid en doorstroming scheepvaart op Noordzeekanaal

25 maart 2010

Gezamenlijk persbericht Rijkswaterstaat en Haven Amsterdam.

Rijkswaterstaat start in samenwerking met Haven Amsterdam, met de aanleg van een scheepvaartbegeleidingssysteem (Vessel Traffic Services), rond het gehele Noordzeekanaal: het walradarproject.

In de afgelopen jaren is op het Noordzeekanaal de scheepvaart toegenomen. Dit komt mede door de sterke groei van de Amsterdamse haven. Het systeem van onderling verbonden radarmasten verbetert de veiligheid, de doorstroming en de informatievoorziening voor de vaarweggebruikers. Het walradarsysteem draagt bij aan het waarborgen van een veilige en vlotte doorstroming van de scheepvaart op de vaarweg. Ook vergroot het de veiligheid in het gebied rondom het Noordzeekanaal. Tevens voldoet het systeem hiermee in 2011 aan de (inter)nationale richtlijnen en ontwikkelingen voor het scheepvaartverkeer.
Naast het radarnetwerk wordt ook het systeem voor communicatie met de scheepvaart (marifoon) vernieuwd. Er worden cameras geplaatst en koppelingen gemaakt met het informatiesysteem voor uitwisseling van gegevens.

Het walradarsysteem geeft een actueel verkeersbeeld van de scheepvaart in het Noordzeekanaalgebied. Het gebied beslaat de IJ-geul vanaf 40 km uit de kust tot en met het Buiten-IJ en de toegang tot het Amsterdam-Rijnkanaal, inclusief de zeehavens van Amsterdam, Corus, Velsen, Beverwijk en Zaanstad, het Noordzeesluizencomplex bij IJmuiden, het Noordzeekanaal met de zijkanalen, het IJ in Amsterdam, de mondingen van de havenbekkens en het Oranjesluizencomplex te Schellingwoude.

Start werkzaamheden

De zichtbare werkzaamheden starten naar verwachting rond de zomer van 2010. Het walradarsysteem bestaat uit 26 radarmasten, waarbij de huidige radarmasten in IJmuiden en Schellingwoude worden hergebruikt en opgewaardeerd. De systemen rond het Noordzeekanaal worden onderling verbonden door een glasvezelkabel. Deze kabel is inmiddels aangelegd. Alle werkzaamheden zijn in het najaar van 2011 gereed. Dan is het gehele walradarsysteem voor de scheepvaart operationeel.