NCRV

Mambapoint

Brandwonden en lip-spleten: je zult er maar mee moeten leven

25 maart 2010

Als je in Nederland geboren wordt met een lipspleet, wordt deze meteen dichtgemaakt. En als je morst met kokend water, ga je naar een brandwondenafdeling voor behandeling. In een groot aantal Afrikaanse landen is dat anders, zoals Mambapoint.nl laat zien in een reportage.

Rein Zeeman uit Oegstgeest is plastisch chirurg en heeft ruim twintig jaar geleden de stichting Interplast opgericht. Met een medisch team van vrijwilligers reist hij twee weken per jaar naar een Afrikaans land. Daar behandelen Zeeman en de vrijwilligers in korte tijd een groot aantal kinderen, zodat die weer een normaal leven kunnen leiden.

Zeeman was onlangs met onder anderen anesthesie-assistente Elly Hofstede in Guinee Bissau. Hofstede was diep onder de indruk: âDe eerste paar dagen heb ik alleen maar met mijn mond open gelopen.â

Het doel van Zeeman en van Interplast is om mensen in het land zelf op te leiden, zodat zij het werk kunnen overnemen en meer mensen kunnen behandelen. In Oeganda draait nu al een aparte brandwondenafdeling vrijwel geheel zelfstandig.

Evelien Bosch spreekt met de bevlogen Rein Zeeman en Elly Hofstede. De reportage is te zien op www.mambapoint.tv