Korps Landelijke Politiediensten

Ladingdieven zetten vrachtauto stil op snelweg

Tiel, 25-03-2010 o Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft donderdag 25 maart 2010 omstreeks middernacht op de A15 bij Tiel drie ladingdieven aangehouden. De mannen, een 40-jarige man uit Eindhoven, een 28-jarige man uit Haelen en een 28-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats, zijn ingesloten. Zij sneden op een parkeerplaats ter hoogte van Neder Betuwe meerdere vrachtautos open, waaronder de lokvrachtauto van het KLPD, en haalden er TVs uit. Twee andere ladingdieven, die een gestolen vrachtauto midden op de A15 tot stilstand brachten, zijn gevlucht.

De mannen hadden op de parkeerplaats Varakker verschillende kijkgaten gesneden in diverse vrachtautos, waaronder de lokvrachtauto van het KLPD. Korte tijd later kwamen zij terug met een gestolen vrachtauto en haalden twee TVs uit een van de opgesneden vrachtautos. Plotseling vertrokken de vijf mannen, twee in de vrachtauto en drie in een personenauto.

Negeren stopteken
De bestuurder van de gestolen vrachtauto negeerde het stopteken en ging slingerend over de rijbaan rijden om te voorkomen dat hij ingehaald kon worden. Ter hoogte van Tiel stopte hij opeens op de linker rijstrook en beide inzittenden vluchtten uit de vrachtauto.

Verkeersveiligheid
In eerste instantie ging de zorg van de Verkeerspolitie uit naar de verkeersveiligheid op de snelweg en beveiligden het obstakel voor het achteropkomend verkeer. Een later ingezette zoekactie leidde niet naar de twee gevluchte verdachten. De drie inzittenden van de personenauto zijn wel aangehouden op de A15 ter hoogte van Tiel.

Geen aangifte
Bij nader onderzoek bleek dat er zeven pogingen van ladingdiefstal waren gedaan door het opensnijden van de zeilen van verschillende vrachtwagencombinaties. Twee chauffeurs wilden echter geen aangifte doen.

Schade verhalen
Het KLPD maakt proces-verbaal op tegen de aangehouden verdachten en sluit de aanhouding van de andere twee verdachten niet uit. De schade aan de lokvrachtauto zal op de daders worden verhaald.