Wageningen Universiteit en Researchcentrum Omega-3 in melk kan hoger via aangepaste voeding

25 mrt 2010

Ad van Vuuren, Senior onderzoeker in het cluster Diervoeding van Livestock Research, heeft samen met collegaâs aangetoond dat het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren in de melk voortdurend hoger is bij het voeren van een wei-olie-gel van soja- en lijnzaadolie. Een publicatie over hun studie is verschenen.

Het risico op hart- en vaatziekten houdt mede verband met onze opname aan vetzuren. De bevolking in westerse landen eet te weinig onverzadigde omega-3 vetzuren. Zuivel levert een belangrijke bijdrage aan de consumptie van vetzuren (meer dan 10%), maar de bijdrage aan de consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren is veel lager (minder dan 5%). Zuivelfabrikanten proberen het gehalte aan onverzadigde vetzuren in hun producten te verhogen. Een groot obstakel daarbij is de verzadiging van onverzadigde vetzuren in het magenstelsel van de koe. Wageningen UR voert onderzoek uit om dat te vermijden. Samen met de industrie onderzoeken wij op welke manier we de onverzadigde vetzuren in het voer kunnen beschermen tegen die verzadiging. De meest gebruikte techniek is het coaten van de onverzadigde vetzuren met eiwit en vervolgens het eiwit verhitten of chemisch behandelen.

Onderzoek van Wageningen UR Livestock Research, onder leiding van Ad van Vuuren, toont nu aan dat het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren in de melk voortdurend hoger is bij het voeren van een wei-olie-gel van soja- en lijnzaadolie. Het dagelijks voeren van 450 g olie via deze gel verhoogde het gehalte aan omega-3 linoleenzuur tot 2,5% van de totale melkvetzuren. Dat was zonder gel 0,5%. Gel in het voer verdrievoudigde het totale gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren in de melk. Hoewel linoleenzuur geen volledige vervanger is voor de omega-3 onverzadigde vetzuren in visolie, draagt de stijging van meervoudig onverzadigde vetzuren in melk bij aan een gezondere voeding. Het onderzoek en de resultaten zijn na te lezen in Livestock Science 129, pag. 213 tot 222.

Contact
Ad van Vuuren
Tel. 0320 - 237 303