Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Omega-3 in melk kan hoger via aangepaste voeding
25 mrt 2010
Ad van Vuuren, Senior onderzoeker in het cluster Diervoeding van
Livestock Research, heeft samen met collegaâs aangetoond dat het
gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren in de melk voortdurend
hoger is bij het voeren van een wei-olie-gel van soja- en
lijnzaadolie. Een publicatie over hun studie is verschenen.
Het risico op hart- en vaatziekten houdt mede verband met onze opname
aan vetzuren. De bevolking in westerse landen eet te weinig
onverzadigde omega-3 vetzuren. Zuivel levert een belangrijke bijdrage
aan de consumptie van vetzuren (meer dan 10%), maar de bijdrage aan de
consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren is veel lager (minder
dan 5%). Zuivelfabrikanten proberen het gehalte aan onverzadigde
vetzuren in hun producten te verhogen. Een groot obstakel daarbij is
de verzadiging van onverzadigde vetzuren in het magenstelsel van de
koe. Wageningen UR voert onderzoek uit om dat te vermijden. Samen met
de industrie onderzoeken wij op welke manier we de onverzadigde
vetzuren in het voer kunnen beschermen tegen die verzadiging. De meest
gebruikte techniek is het coaten van de onverzadigde vetzuren met
eiwit en vervolgens het eiwit verhitten of chemisch behandelen.
Onderzoek van Wageningen UR Livestock Research, onder leiding van Ad
van Vuuren, toont nu aan dat het gehalte aan meervoudig onverzadigde
vetzuren in de melk voortdurend hoger is bij het voeren van een
wei-olie-gel van soja- en lijnzaadolie. Het dagelijks voeren van 450 g
olie via deze gel verhoogde het gehalte aan omega-3 linoleenzuur tot
2,5% van de totale melkvetzuren. Dat was zonder gel 0,5%. Gel in het
voer verdrievoudigde het totale gehalte aan meervoudig onverzadigde
vetzuren in de melk. Hoewel linoleenzuur geen volledige vervanger is
voor de omega-3 onverzadigde vetzuren in visolie, draagt de stijging
van meervoudig onverzadigde vetzuren in melk bij aan een gezondere
voeding. Het onderzoek en de resultaten zijn na te lezen in Livestock
Science 129, pag. 213 tot 222.
Contact
Ad van Vuuren
Tel. 0320 - 237 303