Gemeente Mook & Middelaar


Veranderingen in de AWBZ zorg

Voor mantelzorgers, zorgvragers en andere belangstellenden organiseren de Steunpunten Mantelzorg van Vorkmeer (gemeente Peel en Maas) en Synthese (gemeenten Venray, Horst a.d. Maas, Arcen/ Velden, Gennep en Mook /Middelaar) twee informatiebijeenkomsten in samenwerking met MEE.

Â

Deze bijeenkomsten zijn op dinsdag 13 april 2010 in ât Hofje, In den Clockenslagh 1 in Maasbree van 19.30 â 21.30 uur en op donderdag 15 april 2010 in De Kamphaan, Kennedyplein1 in Venray van 10.00 â 12.00 uur.

Veel mensen met een beperking krijgen begeleiding. Hiermee kunnen ze hun leven zoveel mogelijk zelf vormgeven en meedoen in de maatschappij. De begeleiding wordt betaald uit de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) en er is een indicatie voor nodig.

Per 1 januari 2010 is deze regeling veranderd. Mensen met een lichte beperking hebben geen recht meer op begeleiding en mensen met matige en ernstige beperkingen kunnen in bepaalde gevallen minder uren of dagdelen begeleiding krijgen. De kosten voor AWBZ zorg werden de afgelopen jaren steeds hoger. Daarom heeft het kabinet besloten de regels aan te scherpen. Voortaan hebben alleen mensen met een matige of zware beperking nog recht op begeleiding. Ondersteunende en activerende begeleiding gaan nu samen onder de naam âbegeleidingâ. Voor mensen met een lichte beperking vervalt het recht op begeleiding.

Â

MEE is de organisatie die landelijk is aangewezen om mensen te informeren en te ondersteunen die hun recht op begeleiding deels of volledig kwijt raken. Deze tijdelijke ondersteuning vervangt niet de AWBZ begeleiding die men tot nu toe gehad heeft, maar MEE zoekt samen met deze persoon naar andere mogelijkheden in zijn naaste omgeving.

Â

Tijdens deze bijeenkomsten kunt u nader kennis maken met de organisatie MEE en wordt u geïnformeerd over de AWBZ pakketmaatregelen. Tevens krijgt u ook informatie over het lokale Steunpunt Mantelzorg. Beide informatiebijeenkomsten zijn in principe hetzelfde.

Â

De Steunpunten Mantelzorg van Vorkmeer en Synthese hopen veel belangstellenden te kunnen ontmoeten.

Â

Aanmelding voor een van beide bijeenkomsten is mogelijk tot 9 april bij:

Steunpunt Mantelzorg Vorkmeer, Peel en Maas, dhr. P. Selen

Tel. 077-3077350 of per mail p.selen@vorkmeer.nl

Steunpunten Mantelzorg Synthese, Venray Tel. 0478- 517317 & Mook en Middelaar Tel. 024-8909480, José Wijnhoven of per mail j.wijnhoven@synthese.nl