FNV

25-3-2010

Jongerius: `Neem mensen mee in een wenkend toekomstperspectief'

De verkiezingen komen eraan. Alles staat in het teken van enorme bezuinigingen. Hoewel de FNV nooit met een stemadvies komt, is er wel een toekomstvisie geschreven: Visie op Nederland in 2025. Dat staat vol uitgangspunten waaraan de komende bezuinigingen moeten voldoen willen we nog een leefbare toekomst hebben. FNV-voorzitter Agnes Jongerius geeft een toelichting.

Dat visiestuk leest als een verkiezingsprogramma, dat alles belangrijk lijkt te vinden, maar het geeft geen financiële dekking of verantwoording aan. Waarom niet? Een financiële doorrekening door het CPB is goed voor verkiezingsprogramma's van politieke partijen, maar wij zijn een belangenorganisatie. Het idee voor onze visie stamt uit de tijd dat het kabinet twintig ambtelijke werkgroepen instelde om te onderzoeken hoe je met taboeloze voorstellen 35 miljard kunt bezuinigen. Taboeloos klinkt leuk, maar het is tegelijk bloedeloos, want het is zonder visie. Je moet ook een visie hebben over het soort land waar je naar streeft. Het lijkt wel alsof het enige plan voor de toekomst is dat we in 2028 de Olympische Spelen willen organiseren. Dat is leuk, maar een beetje mager als hét plan voor Nederland.

Dus als zíj geen principes bedenken om de plannen te toetsen, zullen wij dat moeten doen. Ik vind de principes belangrijker dan het precieze bedrag. Het gaat om eerlijk delen, de zwaarste lasten voor de sterkste schouders. We willen een samenleving gebaseerd op gelijkwaardigheid, solidariteit, vrijheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Zodat ook de jeugd van nu een leefbare toekomst tegemoet kan zien, zonder armoede, werkloosheid en een op hol geslagen klimaat. En met betaalbare huisvesting, ook voor starters.

Op zes terreinen stelt de FNV concrete maatregelen voor, op basis van bovenstaande visie. Kun je er aan paar noemen? Heb je even? Gelijk loon voor gelijk werk, ook voor flexwerkers en zzp'ers. De flexibele schil van bedrijven tot een minimum terugbrengen. Garanties tegen te lage tarieven voor zzp'ers. Het gewone minimumloon voor jongeren vanaf 18 jaar. Werkloosheid voorkomen via bemiddeling van werk naar werk en scholing en bemiddeling.

Extra bescherming voor 60-plussers die werkloos zijn en geen WW meer krijgen. Werkgevers stimuleren meer Wajongers in dienst te nemen. Extra aandacht voor verbetering van beroepsonderwijs. Compleet en professioneel aanbod van kinderopvang binnen Brede Scholen; dat kun je financieren door samenvoegen van kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag in een inkomensafhankelijke regeling.

Hoe wil de FNV de hogere inkomens meer laten betalen? We zijn voor een nieuw toptarief van 60 procent voor de hoogste inkomens, vanaf 250.000 euro. En voor het hoger belasten van topvermogens. Geen renteaftrek meer voor een hypotheekschuld boven een miljoen. En de zorgpremie wordt hoger voor hogere inkomens.

En het plan voor een flexibele AOW-leeftijd wordt opgerekt naar 60 tot 70 jaar. Ja, wie al met 60 jaar wil stoppen kan dat doen, maar krijgt dan natuurlijk minder. Wie langer doorwerkt krijgt meer, net als bij het pensioen. Er komt wat ons betreft een wettelijk recht op doorwerken; automatisch ontslag op een bepaalde leeftijd wordt afgeschaft.

Hoe denk je dat Nederland eruit ziet in 2025? Zijn we dan armer dan nu, of gaat de welvaartsstijging na een dipje gewoon door? We zullen niet armer zijn dan nu, zeggen de planbureaus. Er zijn wel economen die waarschuwen voor een tweede dip, een W-vormige crisis. Als alle landen alleen maar zitten te wachten tot de wereldhandel aantrekt, dan is zo'n dubbeldip niet irreëel. Je kunt beter zorgen dat het consumentenvertrouwen toeneemt.

Volgens computerdeskundigen gaan we de komende decennia de vruchten plukken van vergaande robotisering. Daardoor zal er geen sprake meer zijn van tekorten op de arbeidsmarkt, en wel van een enorme stijging van de arbeidsproductiviteit en dus van de welvaart. Kortom, gaan we na wat dipjes niet een glorieuze toekomst tegemoet? We willen vooral mensen uitdagen na te denken over de vraag: welke maatregelen moet je nu nemen waar je in 2025 nooit spijt van zult krijgen. We krijgen nooit spijt van goede investeringen in het beroepsonderwijs. Of van het bestrijden van taalachterstand bij kinderen. Je moet dus nadenken over het toekomstbeeld dat je wilt. We willen onze kinderen geen lege schatkist nalaten, maar ook geen afgekloven leefmilieu. Denk dus na over de gezondheidszorg en andere publieke voorzieningen. En zorg dat er voldoende werk is tegen een fatsoenlijk inkomen. Neem mensen mee in een wenkend toekomstperspectief. Het land is te somber.

Volgens de FNV is 29 miljard bezuinigen te veel, maar wat is dan wel aanvaardbaar? Die CPB-cijfers zijn natte-vinger-werk. Die 29 miljard is niet van beton gegoten. Als de inflatie toeneemt smelt het overheidstekort weg. Ik ben vooral bezorgd dat men straks in de verkiezingsstrijd in een vorm van machismo steeds hogere bezuinigingscijfers gaat noemen, om elkaar te overtreffen.

Bij welk bezuinigingsbedrag zou je het broze economisch herstel schaden? Je moet ook in een tijd van bezuinigingen een kwaliteitsslag maken, door Nederland naar een hoger niveau te tillen. Ook 20 miljard zou te fors zijn. Je hoeft lang niet tot zulke bedragen te komen.

Is het woord bezuinigen taboe bij de bonden? Mensen horen het woord niet graag. Tegelijkertijd houd ik ook niet van eufemismen als brede heroverweging, ombuigingen of aanpassingen. Het komt toch neer op bezuinigen.

Waarop mag wat de FNV betreft wel bezuinigd worden? Beperken van de hypotheekrenteaftrek levert heel veel op. Evenals het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Verder kun je snoeien in overtollige managementlagen in de zorg. In plaats van management by spreadsheet kun je vertrouwen in mensen. Een mooi voorbeeld is kleinschalige geïntegreerde buurtzorg. Dat bespaart veel geld, terwijl het werk prettiger wordt. Het is bijna het oude corporatiedenken.

De FNV geeft nooit een stemadvies. Maar wil je wel een voorkeur uitspreken voor een progressieve coalitie? Of tegen een coalitie met de PVV? Nee, dat doe ik allemaal niet. We gaan op de FNV-website een standpuntenzoeker plaatsen, zodat je ziet wat de partijen over allerlei onderwerpen in hun programma hebben staan. We zijn een pluriforme beweging. Bovendien realiseer ik me dat mensen ook andere dingen dan werk en inkomen belangrijk vinden. Ik denk wel dat verkiezingen over sociaal-economische onderwerpen moeten gaan. Clinton had gelijk: It's the economy, stupid! Zeker nu met de crisis. Nederland heeft grote behoefte aan een houding van: dit gaan we samen oplossen.

Onno van Buuren - FNV