Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Wijkbezoek Dordrecht: Van Middelkoop wil wijkenaanpak gezicht geven

25-03-2010

Minister Van Middelkoop bezocht op woensdag 24 maart 2010 de Dordtse aandachtswijk Crabbehof/Wielwijk . Dit was zijn eerste wijkbezoek sinds hij minister is voor Wonen, Wijken en Integratie. "Jullie zijn de helden van de wijk."

"Aanvalsplannen, frontlijnmedewerkers, stadsmariniers: WWI heeft best wel raakvlakken met Defensie", grapt de projectleider voor Crabbehof Jan-Dirk Costeris. "Maar verder willen wij daar niet zoveel van weten, ook al moet de openbare orde worden gehandhaafd". "Ik ben nu écht van WWI", antwoordt de minister, "halverwege de dag verpop ik". Van Middelkoop is 's ochtends minister van Defensie en 's middags minister voor WWI. "Ik heb het wijkenbeleid zien ontwikkelen en ik wil dat graag een gezicht geven. Zodat we het straks zo goed mogelijk kunnen overdragen."

Foyer de Jeunesse

De minister begon zijn wijkbezoek in het activiteitencentrum "Punt de Wereld" aan de Colijnstraat in Crabbehof. In deze straat is sinds de jaren negentig veel overlast van met name Antilliaanse jongeren. De `dynamiek' van de Colijnstraat en de stille armoede achter de deuren, dat zijn volgens Costeris de grootste problemen in Crabbehof. Woningcorporaties Woonbron en Trivire treffen hier vooral sociale maatregelen. Na 2015 gaan ze ook fysiek ingrijpen. Eén van hun initiatieven is de Foyer de Jeunesse. Daar wonen zo'n 200 jongeren tussen de 18 en 25, die niet meer thuis kunnen of willen wonen. Zij wonen, werken en leren onder begeleiding en groeien zo langzaam maar zeker toe naar een zelfstandig bestaan.

Kansenflat

Na een bezoek aan de Foyer vervolgt de minister zijn wandeling door Wielewijk. Projectleider Jacqueline Gommans leidt hem langs de Kansenflat. Startende ondernemers kunnen in dit vrolijk geverfde gebouw een ruimte huren en worden begeleid bij het opstarten van hun bedrijf. Er zit nu onder andere een naaiatelier, een sieradenwinkel, een nagelstyliste en een geluidsstudio in. "Het is wel de bedoeling dat ze snel doorstromen", zegt Gommans, "ze moeten ruimte maken voor andere starters, die nu op een zolderkamertje zitten."

Helden

In activiteitencentrum "De Markt" geeft Gommans een uitleg over onder andere de "Achter de voordeur" aanpak. Bewoners worden huis aan huis bezocht en zo nodig doorverwezen naar bijvoorbeeld de werkmakelaar die ze naar werk of een inburgeringscursus toeleidt. Gemeente, corporaties en bewoners werken goed samen. Dordrecht was zelfs de winnaar voor wat betreft bewonersparticipatie, het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken gaf de gemeente een rapportcijfer 9. Eén van die actieve bewoners is Wil Braat. Zij vertelt hoe ze in de regiegroep de bewonersinitiatieven beoordeelt. De bewoners komen met hun ideeën naar haar toe omdat ze haar kennen: "Ik woon hier al 86 jaar en ik vecht voor mijn wijkie". Van Middelkoop: "Dat is allemachtig Hollands. Mensen zoals jullie kom je overal tegen. Jullie zijn de helden van de wijk!".