VU medisch centrum

Eigen niersteenvergruizer voor poli urologie

25 maart 2010

Voor het eerst hebben urologen van VUmc een eigen niersteenvergruizer tot hun beschikking. Nu ze niet meer afhankelijk zijn van de mobiele vergruizer kunnen ze patiënten direct helpen.

"Er was een kleine, maar tamelijk intensieve verbouwing van de poli urologie nodig", vat Josianne Mol, projectleider ontwerp en realisatie van projectbureau huisvesting, de werkzaamheden van de afgelopen weken samen. "De verbouwing combineerde namelijk drie vragen: een locatie voor de nieuwe niersteenvergruizer, een verbetering van de routing van schone en vuile materialen op de poli urologie en een behandelkamer voor de pijnpoli. Resultaat is dat tussen de twee behandelkamers een desinfectieruimte is gebouwd met een uitgang naar de 'schone opslag'. Ook is de aanvoer van nieuwe materialen gestructureerd. Alle voorraden staan nu bij elkaar, zodat er betere controle en overzicht is."

Flink puzzelen
Het was flink puzzelen om de nieuwe plattegrond te maken, vertelt Mol. "Tijdens de verbouwing gingen de behandelingen namelijk gewoon door. We moesten elders een tijdelijke poli creëren voor urologie." Inmiddels zijn alle verbouwingsperikelen achter de rug. Sinds 18 maart is de nieuwe niersteenvergruizer in gebruik.

Uroloog André Vis: "Voorheen gebruikten we in een samenwerkingsverband een mobiele niersteenvergruizer die om de zes weken een paar dagen in het ziekenhuis stond. Dat we nu zelf een niersteenvergruizer tot onze beschikking hebben, betekent dat we patiënten direct kunnen helpen. Het is een grote verbetering van de service. Patiënten hoeven niet meer te wachten of naar een andere locatie af te reizen. En het is natuurlijk ook heel prettig dat we nu werken met de beste en nieuwste apparatuur."

Röntgenboog
De nieuwe niersteenvergruizer op de poli urologie zal voorlopig op maandagmiddag en donderdagmiddag in gebruik zijn. Per middag kunnen er drie tot vier patiënten worden behandeld. "Maar moet iemand met met spoed worden behandeld, dan kan dat ook. En uiteraard hopen we dat we door deze niersteenvergruizer meer verwijzingen krijgen van andere ziekenhuizen en van huisartsen", stelt Vis.

Naast de moderne niersteenvergruizer staat in de behandelkamer ook een nieuwe röntgenboog en onderzoekstafel. De röntgenboog is de hele week door in gebruik: de kamer wordt door de pijnpoli gebruikt voor patiënten met chronische pijnklachten. De behandeling van deze patiënten - het aanprikken van zenuwbanen met pijnstilling - moet onder belichting gebeuren en daarvoor zijn in de verbouwde behandelkamer alle faciliteiten aanwezig.

Janneke Staats
bron: Tracer