NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB Thermometer Koopwoningen voorjaar 2010: Meer nieuwe woningen verkocht

Arnhem, 25 maart 2010 - In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 79% meer nieuwe woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn in januari en februari bijna 4 duizend nieuwe koopwoningen verkocht door Nederlandse ontwikkelaars. Daarmee krabbelt de zwaar getroffen verkoop van nieuwe woningen verder uit het dal. Toch zullen veel bouwvakkers hier niet onmiddellijk van profiteren, omdat de bouw altijd na ijlt. Voor veel bouwbedrijven begint de crisis daardoor nu pas echt.

Aldus NVB, Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers naar aanleiding van de Thermometer Koopwoningen. Deze halfjaarlijkse rapportage die samen met het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft wordt opgesteld, laat goed zien dat de verkoop van nieuwe koopwoningen langzaam aan het opkrabbelen is, maar dat er nog een lange weg te gaan is. In normale jaren en bij een gezonde markt verkopen de gezamenlijke Nederlandse ontwikkelaars altijd zo'n ruime 4 duizend woningen per maand. Precies een jaar geleden, in het begin van 2009, was dat door de crisis ingezakt tot iets meer dan duizend verkopen per maand. Geen andere economische sector met een vergelijkbare omvang was daarmee zo diep gevallen, ook al omdat de verkochte nieuwe huizen gemiddeld 15% kleiner en goedkoper waren dan vóór de crisis. Vanaf de zomer vorig jaar is de klim omhoog ingezet en dat is op zich goed nieuws. Desondanks is de verkoop van nieuwe koopwoningen (ook met dit goede nieuws) nog altijd ruim de helft kleiner dan voorheen.

Voor 2010 rekent de NVB op een aanhoudende verbetering van de markt. NVB-directeur Nico Rietdijk "Wij mikken voor 2010 op een verkoop van 23 à 24 duizend nieuwe koopwoningen tegen 17 duizend verkopen vorig jaar". Dat het nu beter gaat met de verkoop heeft meerdere oorzaken. Allereerst is de recessie officieel voorbij, is de consument over z'n ergste schok heen en komt het vertrouwen beetje bij beetje terug. En wat zeker ook helpt is dat de verkoopprijzen van woningen met dank aan de lage hypotheekrente het afgelopen halfjaar mooi zijn blijven liggen en niet zoals sommigen hadden voorspeld onderuit zijn gegaan. Daarnaast hebben ook de steunmaatregelen van de overheid en het `reactievermogen' van de sector hun uitwerking niet gemist. De Nederlandse ontwikkelaars hebben massaal de draai gemaakt naar kleinere en goedkopere woningen. Wanneer de huidige trend zich voortzet, zal ook de verkoop van de duurdere woningen vanaf 300 duizend euro weer toenemen. Verder laat de praktijk zien dat vooral kleinschalige projecten die naadloos aansluiten op de vraag van de consument goed verkopen. Daarentegen blijven grote locaties in de grootstedelijke regio's het moeilijk hebben. Ook moet er serieus worden gekeken naar het aanbod van appartementen. Bijna de helft van het nieuwbouwaanbod betreft appartementen terwijl er maar voor 20 procent vraag is.

NVB waarschuwt in de Thermometer dat het herstel nog altijd zeer broos is. Vooral de bouwbedrijven wacht nog een moeilijke tijd. De enorme terugval in de verkoop in 2008 en 2009 gaat de bouw pas dit en volgend jaar aan den lijve voelen. Met andere woorden, de bouwwerkloosheid neemt eerst nog fors toe terwijl de economie èn de woningverkoop alweer groeien. De markt heeft dan ook vooral baat bij rust en vertrouwen. Wat dat laatste betreft kan een oplopende werkloosheid, onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek en bezuinigingen van het nieuwe Kabinet het opkrabbelende vertrouwen bij de consument zo weer teniet doen. In dat geval glijdt de woningverkoop en later de woningproductie gemakkelijk terug en dreigt het gevaar van verloedering in (oude) wijken omdat bedrijven, gemeenten en corporaties niet meer kunnen investeren.

---

---