Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit en gemeente Rotterdam werken samen aan vraagstukken rond klimaat

Woensdag 24 maart jl. hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb en de rector magnificus Henk Schmidt hun handtekening gezet onder een nieuw samenwerkingsproject tussen de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Uit de samenwerking moet een 'onderzoeksagenda' komen: hoe is de rol van beide organisaties in grote vraagstukken rond klimaat, energie en duurzaamheid. Deze kennis kan de gemeente gebruiken om haar klimaatprogramma aan te scherpen en kan doorwerken in de opleidingen aan de universiteit.

Kennis en innovatie is van levensbelang voor verduurzaming van de Rotterdamse economie. Een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven is de aanwezigheid van vooruitstrevende kennisinstituten. Bij de klimaatopdracht die Rotterdam zich heeft gegeven, spelen economische aspecten en vraagstukken waar de overheid tegen aanloopt. Bijvoorbeeld regelgeving, gedragsverandering, bedrijfsvoering en motivatie om veranderingen door te voeren. Door de samenwerking kan antwoord op deze vragen gezocht worden. Onderzoekers van vijf faculteiten werken samen met de gemeente om tot een gezamenlijke, interdisciplinaire onderzoeksagenda te komen.

Een belangrijk onderdeel van het strategiedocument Erasmus 2013, 'Thuis in de Wereld', is het versterken van de verbindingen met de omgeving, en vooral met de stad Rotterdam. Dit samenwerkingsproject loopt vooruit op een bredere samenwerkingsovereenkomst die over enkele maanden wordt afgesloten.

Rotterdam neemt samen met het Rotterdam Climate Initiative en anderen haar verantwoordelijkheid voor de toekomst. Door zowel de oorzaken als de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, werkt Rotterdam aan het totale klimaatdossier en kan de stad door deze unieke aanpak een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen. De ambities en resultaten op het gebied van klimaat, energie en water dragen bij aan een duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad.