Gemeente Tilburg

Persbericht
25 maart 2010

Gemeente hergebruikt afval voor aanleg verkeersprojecten

Onder meer voor verdubbeling Burgemeester Bechtweg en aanleg laatste deel Burgemeester Letschertweg

Het college heeft deze week besloten om AVI-bodemas te gebruiken voor de aanleg van grote verkeersprojecten. Bodemas is een restmateriaal dat ontstaat na verbranding van onder meer huishoudelijk afval in een afvalverbrandingsinstallatie (AVI). Dit materiaal kan gebruikt worden als ophoogmateriaal, als vervanging van zand en grind bijvoorbeeld. De gemeente wil de bodemas onder meer gaan gebruiken voor de verdubbeling van de Burgemeester Bechtweg en de aanleg van het laatste gedeelte van de Burgemeester Letschertweg.

Demissionair wethouder Marieke Moorman (milieu): "Tilburg is niet voor niets de klimaatvriendelijkste gemeente van Nederland. We willen zorgvuldig omgaan met de aarde zonder onherstelbare schade aan te richten. Het gebruik van de bodemas past perfect in dit beeld."

"Het gebruik van bodemas is niet alleen duurzamer", vult demissionair wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer) aan. "Het is ook veel goedkoper dan het gebruik van zand of grind. Zeker op het moment dat er grote hoeveelheden nodig zijn om de ondergrond te verhogen. Het gebruik van de bodemas zal minimaal budgettair neutraal kunnen plaatsvinden."

Grote verkeersprojecten

Bij de realisatie van het laatste deel van de Burgemeester Letschertweg is veel ophoogmateriaal nodig, aangezien de weg het Wilhelminakanaal kruist via een viaduct waarbij de weg zo'n 8 meter omhoog gaat. De verbreding van de Burgemeester Bechtweg, tussen de spoorlijn naar 's-Hertogenbosch en de A65, ligt in zijn geheel zo'n 7 meter hoger dan de omliggende gronden.

Het gebruik van bodemas is aan strikte regels onderhevig. Het materiaal moet worden ingepakt in folie, om te voorkomen dat stoffen uit het materiaal zich in de bodem of het grondwater verspreiden. De gemeente gaat dat ook jaarlijks controleren.

---