Nominatie Diabetes Fonds Onderzoeksprijs 2010

25/03/2010 14:50

Diabetes Fonds Nederland

Persbericht

Amersfoort, 25 maart 2010

Toponderzoekers genomineerd voor

Diabetes Fonds Onderzoeksprijs 2010

Wint zorg of zicht?

Het Diabetes Fonds maakt vandaag bekend wie de genomineerden zijn voor de Onderzoeksprijs 2010. Onder leiding van juryvoorzitter Gerlach Cerfontaine koos een vakkundige jury voor twee toponderzoekers: Professor dr. Reinier Schlingemann, die al jaren onderzoek doet naar oogproblemen bij diabetes, en Professor dr. Guy Rutten die op basis van onderzoek een praktisch handboek voor dagelijkse patiëntenzorg samenstelde. Op 22 april kiest de jury de winnaar. De presentatie die het meest overtuigend en toegankelijk is, wint de Diabetes Fonds Onderzoeksprijs 2010.

De prijs is de erkenning van veelbelovend onderzoek dat helpt het leven van diabetespatiënten te verbeteren. De prijswinnaar krijgt 50.000 euro voor onderzoek en een bronzen beeld van kunstenares Rini Dado.

Nek-aan-nekrace tussen toponderzoekers

De jury bestaat uit Prof. Gerlach Cerfontaine (voorzitter, hoogleraar Regional Innovation Policy), Dr. Henk-Jan Aanstoot (kinderarts en oprichter Diabeter), Drs. Susanne de Joode (redacteur gezondheid), Mr.drs. Bert Kuipers (directeur Diabetes Fonds), Drs. Maaike Ligthart (ervaringsdeskundige type 1 diabetes) en Prof.dr. Arie Nieuwenhuizen Kruseman (internist AZM en voorzitter Wetenschappelijke Adviesraad). Zij kozen unaniem uit de inzendingen voor Schlingemann uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en Rutten uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het juryrapport roemt de prestaties van deze toponderzoekers: 'Door het onderzoek van Schlingemann is er meer inzicht in hoe diabetes tot blindheid leidt. Dit inzicht leidt tot een nieuwe behandeling. Die al met succes wordt toegepast. Door het onderzoek van Rutten is er een betere diabeteszorg door huisartsen. Er is meer aandacht voor het in een zo vroeg mogelijk stadium voorkomen van hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes en er is meer aandacht voor wat mensen zelf willen en kunnen als zij de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen. Beide onderzoekers verdienen erkenning voor hun baanbrekende werk'.

Grootste financier van diabetesonderzoek

Met de Onderzoeksprijs wil het Diabetes Fonds de besteding aan onderzoek zichtbaar maken. Jaarlijks geeft het Fonds meer dan 70% van zijn inkomsten uit aan wetenschappelijk onderzoek. Het is hiermee de grootste financier van wetenschappelijk diabetesonderzoek in Nederland. Dries Hettinga, hoofd Kennis en Innovatie: "In 2007 is een uitgekiend onderzoeksprogramma opgesteld. Gericht op speerpunten binnen de thema's genezing van diabetes type 1, voorkomen van diabetes type 2 en verbetering van kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Met het uitreiken van deze prijs willen we onderzoekers uitdagen om helder voor het voetlicht te brengen hoe zij zorgen dat het leven van diabetespatiënten verbetert. Zo laten we zien waar we in investeren."

Presentaties in Centraal Museum Utrecht op 22 april

Beide onderzoekers presenteren zich op 22 april tijdens een boeiend middagprogramma onder leiding van presentatrice Inge Diepman. De presentaties geven de doorslag. Op dat moment kiest de jury wie de Onderzoeksprijs 2010 gaat winnen.