Gemeente Lopik

Brandweeroefening

Op 12 en 13 maart 2010 namen de brandweerkorpsen van Maarssen, Breukelen, Mijdrecht en Benschop deel aan een tweedaagse oefensessie in Weeze (Duitsland).


Deze korpsen worden onderdeel van het beoogde nieuwe brandweerdistrict Rijn en Venen van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

De brandweerkorpsen oefenden beide dagen van 08.00 tot 17.30 uur met het blussen van branden, ongevallen met gevaarlijke stoffen en diverse hulpverleningsscenario's. Dit helpt de brandweermensen hun taken in de dagelijkse praktijk goed uit te voeren.

Vanwege wet- en regelgeving is het in Nederland niet mogelijk om realistische oefeningen te organiseren, waarbij veel vuur aanwezig is. Voor deze oefeningen gaat de brandweer daarom naar een groot oefencentrum in Zweden. Met het in 2008 geopende oefencentrum in het Duitse Weeze (net over de grens bij Boxmeer), is er mogelijk een alternatief dichter bij huis. Het oefencentrum is gevestigd bij een voormalige Engelse vliegbasis, die nu in gebruik is voor vakantievluchten (charters).

Om de mogelijkheden van dit oefencentrum te onderzoeken, is een pilot gestart met het beoogde nieuwe brandweerdistrict Rijn en Venen. In september 2010 wordt er opnieuw in Weeze geoefend. Daarna wordt geëvalueerd of dit oefencentrum aan alle eisen voldoet en een volwaardig alternatief is voor het oefencentrum in Zweden.

Burgemeester Westerlaken-Loos en haar gezin bezochten het oefencentrum in Weeze op zaterdagmiddag 13 maart 2010. De burgemeester woonde vijf oefeningen bij.