Gemeente Stein


Gemeente Stein staat voor grote uitdaging

De gemeente Stein krijgt waarschijnlijk tussen de 2 en 4 miljoen euro minder van het Rijk. Volgens wethouder Wim Janssen, wethouder financiën betekent dit dat de rijksoverheid een gat schiet van tussen de 5 en 10 procent in de Steinse begroting van 40 à 50 miljoen euro. âEn dat is flinkâ, zegt Janssen. âDat betekent dat de nieuwe gemeenteraad fors moet ingrijpen. Ingrijpen kan op allerlei manieren. Financieel, en dat is vaak pijnlijker voor zowel instellingen, bewoners en eigen organisatie. Maar er zit een positieve keerzijde aan het biedt ook kansen. Immers je houdt alles kritisch tegen het licht. Als je minder geld in je huishoudbeurs hebt, dan ga je ook je uitgaven tegen het licht houden. Zijn bepaalde uitgaven wel echt nodig. Kan het anders, beter en tegelijk goedkoper. Kortom: Je gaat kijken naar hoe zaken zowel efficiënter als ook beter geregeld kunnen worden voor onze inwoners. Dat kan door onze eigen bedrijfsvoering tegen het licht te houden, of door samenwerking op te zoeken, door het beter inrichten van (digitale) dienstverlening, minder regeldruk of het uitbesteden van taken. En een andere belangrijke vraag kan zijn wat voor een gemeente wil je zijn? Het antwoord op deze vragen zal het nieuwe gemeentebestuur moeten geven.â

De komende maanden is de gemeente druk doende om te komen tot een sluitende begroting 2011 en een meerjarenraming 2012-2014. Het college wil komen tot voorstellen via twee sporen:

1. Het financiële spoor.
Dit houdt in kritisch kijken naar het verbeteren van de eigen bedrijfsvoering. Belastingen tegen het licht houden en welke ruimte biedt inzet van de vrije algemene reserves. âLuchtâ in de huidige begroting in beeld brengen en vrije beleidsruimte bekijken c.q. wat zijn taken die wettelijk verplicht zijn en welke niet. Mogelijkheden bekijken van het toepassen subsidies aan professionele instellingen via principe âsamen trap op en trap afâ. Verder valt te denken aan het bezien van het versneld invoeren van kostendekkende tarieven en het onderzoeken van mogelijkheden om meer samen te gaan werken met andere gemeenten of taken uit te besteden.

2. Beleidsmatig spoor.
Dit spoor komt neer op een creatieve zoektocht naar ombuigingsmogelijkheden. Doorlichting van het beleid (en uitvoering daarvan) van onze gemeente in relatie met het âprofielâ van onze gemeente. Met andere woorden: wat voor een gemeente willen we zijn? De aanpak van dit spoor zal in nauw overleg met het nieuwe college worden bepaald.

Een projectgroep gaat de voorstellen voorbereiden in overleg met het nieuwe college en dan zal de nieuwe gemeenteraad uiteindelijk een besluit moeten nemen over de voorstellen.