ChristenUnie


Deze week: aandacht voor belang werk-vrije zondag

Deze week: aandacht voor belang werk-vrije zondag

08-12-2009 van Dalen donderdag 25 maart 2010 14:22 Alle Nederlandse
delegatieleiders in het Europees Parlement schrijven om beurten een weblog voor de website van Tros Kamerbreed. Deze week schrijft Peter van Dalen over een congres en de petitie over zondagsrust.

Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij een congres in het Europees Parlement over zondagsrust. Zo´n 400 Europarlementariërs en vertegenwoordigers van vele organisaties uit het maatschappelijk middenveld kwamen samen om het belang van een vrije zondag te onderstrepen. Vanuit verschillende perspectieven en geledingen werden de argumenten voor de zondagsrust naar voren gebracht. Er waren vertegenwoordigers van vakbonden, van kerken en vanuit vrijwilligersorganisaties. Ze vertelden verschillende verhalen, maar trokken dezelfde conclusie: het is goed als één dag in de week niet in het teken staat van werk, maar juist ruimte biedt voor gezin, voor vrijwilligerswerk, voor rust en reflectie. De zondag. Ook aanwezig was Europees Commissaris Andor. Hij zal nagaan of in de nieuwe Europese werktijdenrichtlijn aandacht kan komen voor een werk-vrije zondag.

Eerste Europese Burgerinitiatief

Dat geluid wordt ook onderstreept in het Europese burgerinitiatief voor zondagsrust, met als slogan ´Mama en papa horen op zondag bij ons´. Juist kinderen hebben vaak te lijden onder de zogenoemde 'flexibilisering' van de arbeidsmarkt. Kinderen hebben recht op hun ouders en andersom. We kunnen onze kinderen alleen in bescherming nemen als hun ouders tijd voor hen hebben. Dat geluid willen we laten klinken, door middel van een Europees burgerinitiatief.

Het Europese burgerinitiatief is een noviteit. In december 2009 is het nieuwe Verdrag van Lissabon in werking getreden. In dit verdrag is het instrument burgerpetitie toegevoegd als democratisch instrument om de burger meer inspraak te geven. Mijn christen-democratische collega Martin Kastler heeft de gelegenheid te baat genomen om het eerste Europese Burgerinitiatief te beginnen, waarmee hij de werk-vrije zondag op de agenda van de Commissie wil zetten. Ik werk met hem samen om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen. In enkele weken zitten we al over de 10.000 handtekeningen. U kunt de petitie ondersteunen, surf daarvoor naar www.free-sunday.eu.