FNV

25-3-2010

FNV: Eerlijk delen nu en straks

Een toptarief van 60 procent voor de hoogste inkomens vanaf 250.000 euro. Geen renteaftrek meer voor een hypotheek van boven het miljoen. En een inkomensafhankelijke zorgpremie. Het zijn enkele maatregelen uit het FNV-toekomstplan `Visie op Nederland in 2025' die het meest concreet inhoud geven aan het FNV-adagium `de zwaarste lasten op de sterkste schouders', oftewel eerlijk delen.

Eerlijk delen is de rode draad in dit plan, waarin de FNV haar ideeën ontvouwt voor de toekomst tot 2025. Het moet tegenwicht bieden aan de bezuinigingen waarmee de twintig door het kabinet ingestelde werkgroepen binnenkort komen. De FNV kiest een wezenlijk ander vertrekpunt: eerst kijken wat het land en zijn burgers nodig hebben. En bezien hoe je de crisis aanpakt. En dan pas kijken hoe je dat financieel kunt rondbreien. Want dat er niet aan bezuinigingen valt te ontkomen, daarvan is ook Nederlands grootste vakcentrale overtuigd.

De vraag is echter: welke keuzes maak je? En daarom bevat het FNV-plan ook concrete maatregelen die zij wil meegeven aan de politieke partijen in het komende verkiezingsgewoel. Die maatregelen bestrijken een breed spectrum, variërend van het streven naar volledige en volwaardige werkgelegenheid tot voorstellen over de oudedagsvoorziening. Uiteraard spreekt het plan zich ook uit over sociale zekerheid, onderwijs en kinderopvang.

In een interview met FNV.nl zegt Agnes Jongerius: "We willen een samenleving gebaseerd op gelijkwaardigheid, solidariteit, vrijheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Zodat ook de jeugd van nu een leefbare toekomst tegemoet kan zien, zonder armoede, werkloosheid en een op hol geslagen klimaat. En met betaalbare huisvesting, ook voor starters."