Consumentenbond

25 maart 2010

In actie tegen stijging kosten betaaldiensten

Consumenten gaan in 2010 meer betalen voor betaaldiensten zoals een bankpakket, pinnen in het buitenland of extra creditcard. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in de Consumentengids van april en te vinden op
www.consumentenbond.nl/kostenbetalen. Voor de bond is de maat vol. De bond roept consumenten op hun stem te laten horen en aan te geven wat zij terug willen van hun bank in ruil voor de steeds verder oplopende kosten, bijvoorbeeld creditrente op de betaalrekening of gratis vervanging van kapotte passen.

"Consumenten moeten beloond worden voor hun efficiëntere betaalgedrag. We betalen steeds meer met onze pinpas en internetbankieren op grote schaal. De besparingen die daarmee gepaard gaan, moet de klant terugzien in de kosten. Maar wat doen de banken, die laten de kosten steeds verder stijgen, zonder valide argumenten. Nu is het echt genoeg geweest, de klant is aan zet om zijn tegeneis op tafel te leggen," aldus Bart Combée directeur Consumentenbond.

Rabobank en DHB Bank voeren de grootste prijsverhogingen door. Afhankelijk van het profiel betalen de klanten van Rabobank met een Riant-pakket tussen de 34 en 54% meer dan vorig jaar. Klanten van DHB bank betalen tussen de 16,5% en 30% meer, afhankelijk van hoeveel passen de klant gebruikt en of de klant ook buiten Europa pint. Alleen bij ABN Amro en ING zijn de prijzen het afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven, maar deze banken komen per 1 april met een tariefsverhoging.

Jaarlijks onderzoek

Aan de hand van profielen onderzoekt de Consumentenbond jaarlijks de ontwikkeling van de kosten van betaaldiensten, zoals de tarieven voor betaalpakketten en bijvoorbeeld de kosten voor het pinnen en opnemen van geld buiten de eurozone en de mogelijkheden van internetbankieren. De volledige uitkomsten van het onderzoek zijn te vinden op www.consumentenbond.nl/kostenbetalen

Lees ook


* 5 maart 2009Banken matigen kosten betaalpakketten
* 14 februari 2008Kosten bankrekening explosief gestegen