Gemeente Overbetuwe


Maandag 22 maart 2010 gaf wethouder Jan Walraven het startsein voor het project dimmen Openbare verlichting in de gemeente Overbetuwe. In totaal 1325 armaturen krijgen dit jaar in Overbetuwe een dimmer ingebouwd. Dit levert in een jaar een energiebesparing op van ruim tienduizend euro, oftewel een CO2-reductie van ruim 47 ton. Een hoeveelheid waarvoor 2253 bomen nodig zouden zijn om op te slaan. Op termijn, als ook de nu nog relatief nieuwe armaturen worden vervangen, loopt de bezuiniging op naar 20.000 euro per jaar een CO2-reductie van ruim 90 ton.

De(Dyna)dimmer is een product van Ziut en Philips Lighting en kan armaturen op gezette tijden naar het gewenste lichtniveau schakelen. Het dimregime wordt zo ingericht, dat wanneer de openbare verlichting aangaat, de lampen op 90% van de volle sterkte branden. Tussen 19.00 en 23.00 uur is dat 70% en van 23.00 tot 6.00 uur brandt de verlichting op 50%. De bewoners merken niets van de gedimde verlichting doordat het oog zich heel goed aanpast aan minder licht. Dat is ook gebleken uit een proef die ruim een jaar geleden is uitgevoerd in een woonwijk in Elst. Deze proef was zoân succes, dat het college van B&W besloot de dimmers in alle woonwijken in de gemeente toe te passen.
De 1325 armaturen die een dimmer krijgen, staan in woonwijken. De werkzaamheden starten eind maart en worden uitgevoerd door Lightbusters.

Overbetuwe heeft grote duurzaamheidambities. De doelstelling is om in 2030 een klimaatneutrale gemeente te zijn en in 2015 als organisatie. Ook in de openbare verlichting zijn grote energiebesparingen te behalen en daarmee het terugdringen van de Co2 uitstoot. Eind 2007 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen dat de gemeente Overbetuwe zoveel mogelijk maatregelen moet nemen om energie te besparen. In 2008 heeft het gemeentebestuur de ambitie uitgesproken in 2030. Een energieneutrale gemeente te zijn. In het klimaatplan van de gemeente zijn daarvoor 73 maatregelen opgenomen. Dimmen is een maatregel die wezenlijk bijdraagt aan de duurzaamheidambities.