sgz: meer effect mogelijk van publiek gezondheidsbeleid

25/03/2010 15:43

Inspectie voor de Gezondheidszorg

De kwaliteit van lokaal gezondheidsbeleid gericht op het bevorderen van gezond gedrag moet verbeteren. Ook de zorg voor mensen met een geringe sociale redzaamheid die buiten (zorg)instellingen verblijven moet effectiever. Deze conclusies trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar jaarlijkse Staat van de Gezondheidszorg (SGZ). Dit rapport verschijnt vandaag.

De IGZ stelt in de SGZ 2010 dat verdere verbetering nodig en mogelijk is wanneer het gaat om de effectiviteit van lokaal gezondheidbeleid gericht op vier speerpunten uit de nationale Preventienota van 2006: overgewicht, roken, schadelijk alcoholgebruik en depressie.

Gemeenten nemen niet vanzelfsprekend de speerpunten uit de Preventienota over in hun gemeentelijk gezondheidsbeleid. Bovendien verbinden gemeenten zelden concrete doelstellingen aan beleid dat gericht is op deze speerpunten. Ook is niet duidelijk welke bijdrage gemeentelijk gezondheidsbeleid kan en zou moeten leveren aan het bereiken van de nationale doelstellingen. De volgende verbeteringen zijn volgens de IGZ nodig:


- Het ministerie van VWS en gemeenten moeten samen vaststellen welke bijdrage van gemeentelijk gezondheidsbeleid verwacht mag worden aan het behalen van nationale doelstellingen op het gebied van gezondheidsbevordering.


- De handleidingen ter ondersteuning van lokaal gezondheidsbeleid gericht op de speerpunten uit de nationale preventienota moeten verbeterd worden.


- De kwaliteit van de lokale gezondheidsnota's moet omhoog.

De IGZ keek ook naar de zorg voor kwetsbare groepen die buiten een instelling verblijven (gezinnen met een geringe sociale redzaamheid en mensen met psychische, psychiatrische problemen die regelmatig in aanraking komen met justitie). De inspectie constateert dat er in de zorg voor deze groepen een belangrijk knelpunt is: de hulp die geboden wordt, is te kortdurend, gefragmenteerd en te eenzijdig. In de zorg voor deze groepen is het volgens de IGZ belangrijk is dat de cliënt en zijn/haar probleem centraal staat. De IGZ heeft drie algemene voorwaarden voor verantwoorde zorg voor kwetsbare groepen die buiten instellingen verblijven, opgesteld:


- Er moet aan cliënten in een zo vroeg mogelijk stadium actief zorg en ondersteuning geboden worden.


- Zorg en ondersteuning zijn langdurig nodig, maar wisselend in aard en intensiteit.


- Verantwoorde zorg is alleen mogelijk als alle betrokken instellingen effectief samenwerken.








Inspectie voor de Gezondheidszorg