Richard Baron is meest diverse werkgever 2009 in het mkb

25/03/2010 16:05

Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement

Richard Baron, franchisehouder van de Hilversumse vestiging van horecaonderneming McDonald's, is dinsdag 23 maart uitgeroepen tot de meest diverse werkgever van 2009 in het midden- en kleinbedrijf. Hij ontving in Den Haag de Div GoodPracticePrijs uit handen van demissionair minister Donner van SZW. Volgens een vakjury geeft Baron als werkgever blijk van goed doordacht diversiteitsbeleid in zijn onderneming en steekt hij uit boven negen andere mededingende mkb'ers in de finale.

De jury looft de proactieve houding van Baron op het gebied van diversiteit. De jury zag bij hem het juiste inzicht toen hij verklaarde: 'Enerzijds is er de zakelijke instelling: het klantenbestand verandert, dus past ons bedrijf zich aan aan de markt. Anderzijds telt de maatschappelijke houding: extra aandacht geven aan personeelsleden die het nodig hebben, zodat ze kunnen doorgroeien. Denk bij voorbeeld aan een taalcursus die een grote steun in de rug betekent voor iemand met veel capaciteiten.'

De tweede prijs is toegekend aan Marti de Brouwer, directeur van Lips Textielservice BV in Tilburg. De derde prijs ging naar Ruud Horak, directeur van Elektrotechniek Boermans BV in Amsterdam.

Minister Donner benadrukte bij deze gelegenheid dat divers personeelsbeleid meer en meer gemeengoed is geworden. 'Er is bijna geen bedrijf meer waar alleen blanke mannen van middelbare leeftijd werken. Er is de afgelopen jaren een slag geslagen als het gaat om diversiteit op de werkvloer. Dat blijkt ook uit de lijst van genomineerden voor deze prijs, stuk voor stuk bedrijven met een goed oog voor diversiteit'.

Volgens de minister betekent dit niet dat het nu overal goed zit met diversiteitsmanagement. 'Helaas komt het nog voor dat sollicitanten worden afgewezen op basis van hun achtergrond, cultuur of geslacht. De angst dat deze kenmerken imagoschade opleveren, leidt tot hardnekkige misverstanden. Maar wat het meest spijtig is, is dat het de kans van sollicitanten verkleint en demotiverend werkt. Een organisatie als Div en de jaarlijkse uitreiking van de GoodPracticePrijs laten zien dat het realiseren van diversiteitsmanagement een winst is voor bedrijf én personeel. En daar is iedereen bij gebaat', aldus minister Donner.

Div is het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement. Het adviseert werkgevers in het midden- en kleinbedrijf over diversiteit in het bedrijfs- en personeelsbeleid en over de zakelijke voordelen ervan.

Div reikt jaarlijks de GoodPracticePrijs uit aan voor de mkb-werkgever die het beste voorbeeld geeft van diversiteitsbeleid, in relatie met werknemers met een allochtone achtergrond. Enkele criteria die de jury stelt: ondernemersvisie op en doelstelling voor diversiteit in het bedrijf, betrokkenheid van directie en management bij uitvoering van diversiteitsbeleid, acties voor werving en selectie, instroom, doorstroom en behoud van medewerkers met een etnische achtergrond én de resultaten die daarmee zijn geboekt.

De GoodPracticePrijs bestaat uit een bronzen sculptuur met de naam 'Dragers van verre', gemaakt door Nelson Carrilho.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.div-management.nl