Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

25 maart 2010, 16.04 uur

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vorige week de Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht. Tijdens een driedaagse reis werden Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod aangedaan. De Prins sprak er met Nederlandse militairen en civiele vertegenwoordigers die op de diverse locaties werkzaam zijn.

Aansluitend bracht de Afghaanse president Hamid Karzai samen met ISAF Commandant Stanley McChrystal een bezoek aan de Nederlandse militairen op Kamp Holland. Hij liet tijdens zijn bezoek weten de beslissing van de Nederlandse overheid, om de missie in Uruzgan niet langer voort te zetten, te respecteren: "We zijn jullie enorm dankbaar voor de royale hulp en ondersteuning in de wederbouw de afgelopen jaren. De offers die jullie hebben gebracht zullen we nooit vergeten." Karzai wenste de families die in Urzugan een geliefde verloren alle goeds toe.

Nieuw PRT aan de slag

Luitenant-kolonel Lobbezoo, commandant van het CIMIC-bataljon, schudt onder de vlag van Apeldoorn de hand van de civiele vertegenwoordiger Jennes de Mol. - Foto: ministerie van Defensie

De mannen en vrouwen van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) hebben afgelopen week op Kamp Holland het stokje overgedragen aan hun opvolgers. De vertrekkende eenheid heeft veel reconstructiewerk in de provincie Uruzgan uitgevoerd. De negende lichting neemt nu de taken over.

Het CIMIC-bataljon vormt samen met personeel van andere eenheden de kern van het negende PRT. Het bataljon is 2 jaar geleden opgericht om specifieke militaire capaciteit in vooral stabilisatie- en opbouwoperaties te leveren. Zij brengt kennis-, advies- en projectcapaciteit in missies waar de krijgsmacht actief is, en slaat de brug naar de samenleving waarin die missies plaatsvinden.

De eenheid bestaat uit mannen en vrouwen van de landmacht, luchtmacht, marechaussee en marine die, tot de overdracht van de missie, geïntegreerd samenwerken met diplomaten en ontwikkelingswerkers aan verdere stabilisatie en wederopbouw van de provincie.

Overdracht taken

De vlaggen van de verschillende landen die op Kamp Holland vertegenwoordigd zijn (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Achter de schermen wordt inmiddels hard gepland voor het vertrek van Nederland uit Uruzgan. Afgelopen week werden door de Directeur Operaties van de CDS met zijn Franse evenknie afspraken gemaakt over de overdracht van Franse OMLT-taken aan Australië. Ook wordt er momenteel druk overlegd met onze huidige partners uit Australië, Frankrijk, Slovenië en Singapore over de consequenties van het vertrek van Nederland. ISAF onderzoekt momenteel opties voor de opvolging in Uruzgan. Het is de verwachting dat daarover in april duidelijkheid komt.

Opleiding tot politieagent

De Afghaanse cursisten die begin februari begonnen zijn aan hun politieopleiding bij het Police Training Centre (PTC) in Uruzgan zijn inmiddels bezig met hun achtweekse opleiding tot politieagent en werken aan hun elementaire politievaardigheden. Over 4 weken ontvangen de nieuwe politieagenten hun certificaat en gaan zij als politieagent in de provincie Uruzgan aan de slag.

Geïmproviseerde explosieven

Een gecombineerde Nederlandse en Afghaanse patrouille is vorige week in de buurt van Tarin Kowt beschoten door opstandelingen. Er is niet teruggevuurd, tijdens deze actie zijn geen slachtoffers of gewonden gevallen. In de buurt van Chora heeft een soortgelijke patrouille een geïmproviseerd explosief (IED) gevonden. Het explosief lag verborgen in een school. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het vervolgens op een andere locatie tot ontploffing gebracht.

Een Nederlandse marinier tijdens een patrouille in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

Ook in de buurt van Deh Rawod heeft een Nederlandse eenheid van de Task Force Uruzgan (TFU) een IED gevonden. Het explosief is gemarkeerd en wordt zo snel mogelijk vernietigd. Bij het ontmantelen van een IED in de buurt van Tarin Kowt, is vorige week één Afghaanse politieagent gesneuveld en één gewond geraakt.

Luchtsteun

Nederlandse Apache-gevechtshelikopters hebben vorige week in de buurt van Forward Operating Base Hadrian in de provincie Helmand een eenheid ondersteund die onder vuur lag. Aan vijandelijke zijde zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

Somalië - Operatie Atalanta

Twee skiffs, gezien vanuit de Lynx-boordhelikopter. - Foto: ministerie van Defensie

Hr. Ms. Tromp heeft afgelopen week tijdens Operatie Sweeping Broom 3 zogenoemde pirate action groups gelokaliseerd en onschadelijk gemaakt. Met deze acties bestrijdt Hr. Ms. Tromp de piraterij in internationale wateren en beschermt zij koopvaardijschepen in de wateren rond Somalië. Na afloop van de operatie bracht de Tromp een havenbezoek aan Mombassa, Kenia. Tijdens dit bezoek ontstond door brand schade aan een dieselgenerator. Bij deze brand deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De schade heeft geen consequenties voor de verdere operationele inzet.

Burundi - SSR

Het Burundese leger is vanaf vorige week 4 militaire monteurs rijker. Nederlandse militairen leidden hen de afgelopen maand op om reparaties te kunnen verrichten aan 31 vrachtwagens, die Nederland aan het Afrikaanse land doneert. De Burundese deelnemers hadden al een hoog kennisniveau op technisch gebied waardoor het onderricht door de instructeurs, via de tolken, soepel verliep.

Nationale operaties

De ontploffing gezien van Hr. Ms. Maassluis. - Foto: ministerie van Defensie

Met het onschadelijk maken van een Britse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog heeft de marine vorige week alle door de scheepvaart gemelde explosieven op de Noordzee geruimd. Hiermee staat de teller voor het eerst op nul. Tijdens aanvang van Operatie Beneficial Cooperation, nu 5 jaar geleden, begon de marine met aftellen. Aanleiding voor de operatie was het ongeluk op 6 april 2005, waarbij 3 opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 om het leven kwamen toen een opgeviste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aan dek ontplofte.

De marine besloot de jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo's in samenwerking met de Belgische marine op te voeren. Ook de Nederlandse visserij werkt actief mee door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de kustwacht. De vissers treffen nog wekelijks mijnen aan op de Noordzee.

Gewonde vrouw vervoerd

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft afgelopen weekeinde een vrouw vanuit Klein Curaçao naar Curaçao getransporteerd. De vrouw was gewond aan haar hand en bloedde hevig. Het Rescue and Coordination Centre (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba ontving een melding van de kapitein van de 'Zeelandia' dat op dat moment op Klein Curaçao was. Vanuit het RCC is meteen contact opgenomen met de dienstdoende arts van de Citro, de Vrijwilligers Reddingsorganisatie. Hierop is de SuperRhib, een eenheid van de Kustwacht, uitgevaren en heeft de vrouw en haar vriend opgehaald van klein Curaçao.